НОВИНИ

Подготвя ли се строеж на екоплаж Иракли

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 16.05.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Любители на дивото къмпингуване се обявиха срещу проект на собственици на терени над екоплаж Иракли. Той предвижда изграждането на къмпинг в защитената зона. Прокуратурата в Бургас се самосезира по случая и е възложила проверка на екоинспекцията и строителния контрол, както и на кмета на Община Несебър.

Васил Илиев прекарва лятото си всяка година на палатка в местността Иракли. Пристигнал с приятели миналата седмица и заварил терена в защитената зона ограден.

Васил Илиев: Притеснява ме, че ако започне веднъж първият бетон, излее ли се, оттам ще започне все повече да се строи.

Въпреки че все още няма наредба от Община Несебър, която да разрешава изграждането на къмпинг, собственикът на имота вече е поставил цистерни за вода.

Собствениците на терени твърдят, че имат пълното право да оградят имотите си, защото всяка година летовници разпъвали палатки и каравани нерегламентирано върху земите им. Въпреки че не им влиза в задълженията, те са поставили табели и са направили алтернативен маршрут до плажа.

Ивайло Радков, представител на собственик на имот: Обозначили сме нашите имоти и сме ги почистили, каквото е нашето задължение като собственици на имоти.

Димитър Канариев, Национална асоциация "Българско Черноморие": Този достъп не е задължително да бъде с автомобил. Трябва да има пешеходен достъп, за да може хората да отидат да плажуват културно с кърпа и чадърче.

От Окръжната прокуратура в Бургас са възложили проверка дали има незаконни действия по заграждането на гората в защитената зона Иракли.

В интернет тече и петиция против маркирането на частна собственост, която вече е събрала над 6000 подписа.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пясък от Сахара покри България
Пясък от Сахара покри България
Онлайн търговията е печелившият от пандемията бизнес
Онлайн търговията е печелившият от пандемията бизнес