НОВИНИ

До 100 държавни бензиностанции в областните градове

Александър Марков
от Александър Марков
20:08, 16.05.2020
Чете се за: 02:03 мин.
У нас

В понеделник ще стане ясно как ще работят държавните бензиностанции, които министерството на финансите предлага да бъдат създадени с Държавна петролна компания. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който с енергийния министър Теменужка Петкова инспектира строителството на газовата връзка с Гърция.

В тежки времена всички търсят държавата. Така накратко премиерът мотивира идеята за по-активна намеса на държавата на пазара на горива. Конкуренция, ниски цени и попълване на държавния резерв са трите мотива за държавните бензиностанции.

В понеделник ще стане ясно чрез законопроекта, по който очевидно още се работи, как точно ще оперират те. Според премиера, няма картелно формиране на цени на малък пазар като българския, тъй като големите мултинационални компании, работещи тук, не биха го позволили.

Това той разясни на инспекция на строителството на междусистемната газова връзка Гърция-България, по която 70 км тръби от двете страни на границата вече са доставени.

В условията на криза кабинетът иска да активира инструмент, който да защити населението, обясни премиерът Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Ние искаме 30-40-50 до 100 бензиностанции в областните градове, където да може при криза да сме подсигурили необходимото на, естествено, цени, които населението да може да ги вижда как се формират и съответно оттам нататък вие знаете - сиренето в един магазин се продава на една цена, в друг - на друга.

Какви ще са цените на горивото на държавните бензиностанции, ще определи пазарът.

Бойко Борисов, министър-председател: Във времето на война, във времето на криза се оказа, че всеки търси държавата. Това е един също инструмент с една държавна компания, такава, каквато има и в Унгария, има и в други страни, да имаме готовност при такава криза да не може никой да ни направи или дъмпинг, или да ни постави на колене.

Паралелно върви и строителството на "Балканси поток" и газовата връзка с Гърция, по които общо трябва да се транзитират до 20 млрд. куб. м. газ от пет източника - без посредници между България и Русия и с 42% по-ниска цена, според Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Както "Южен поток" го забраниха и го спряха, никога никой друг нямаше да може да направи "Балкански поток". Нескромно може да ви звучи, но затова и опозицията е толкова яростна.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: На българска територия за първи път се реализира проект, в който се ползват тръби както с дължина от 12 м, така и такива с 18 м.

Засега България е макроикономически все още стабилна, като разхлабването на епидемиологичните мерки ще продължи. Дo 24-и май ще бъдат отворени детските градини.

Бойко Борисов, министър-председател: Имахте голям късмет, че управлявахме. Вече понеже съм решил да не съм скромен. Заради тия негодници, които по цял ден говорят. Имахте рядък шанс да управлявам аз с моите колеги, защото ако ви управляваше колегата Радев, щеше да постъпи, както постъпиха Путин, Борис Джонсън, щяха да измрат хората.

Борисов напомни, че все още сме финансово-икономически стабилни и сме в първата тройка на ЕС. Още не се е наложило и да теглим заем.

Ден, след като Васил Божков разпространи предполагаеми смс-и с човек на име Влади Горанов, премиерът коментира и тази тема.

Бойко Борисов, министър-председател: Той каза, че е говорил с него, и аз съм говорил с Божков. Когато говориха, бяха Гриша Ганчев, Домусчиев и Божков заедно на срещата с главния прокурор, бяха в МС. До тогава нямаше такива обвинения. Нормално беше да се разговаря, както ни се обаждат от "Шел", от "Лукойл", от "ОМВ", всички газови компании, ако щете. Нещо произлязло ли е от тези срещи? Някаква промяна в закон или облагодетелстване на фирмите на г-н Божков има ли след тези срещи?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моловете се подготвят да отворят в понеделник
Моловете се подготвят да отворят в понеделник
Прокуратурата няма да проверява смс-ите, за които Васил Божков твърди, че са кореспонденция с финансовия министър
Прокуратурата няма да проверява смс-ите, за които Васил Божков твърди, че са кореспонденция с финансовия министър