НОВИНИ

До края на месеца ще стане ясно колко семейства от карловските села ще бъдат настанени във временни жилища

bnt avatar logo
от БНТ
08:07, 24.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Студеното време изправя жителите на пострадалите от наводненията села в Карлово пред още по-големи изпитания. Увеличава се броят на семействата, които няма къде да живеят през зимата. И днес доброволци и военни помагат в разчистването.

В с. Богдан днес започнаха разговори с хората, които са проявили желание да бъдат настанени във фургони.

Общо 46 семейства от пострадалите села са пожелали да бъдат настанени. Най-много - 26, са в село Богдан, 12 са в село Слатина и 8 - в Каравелово.

Тази сутрин в Богдан се проведе събрание на което стана ясно, че част от хората се отказват от първоначалното си намерение. 6 семейства са пожелали да живеят на други места, тъй като жилищните контейнери, предоставени от държавата, няма да са близо до къщите им, а ще бъдат разположени на определени от общината места.

Междувременно от неправителствени организации също предлагат изграждането на временни домове за пострадалите, като финансирането ще бъде осигурено от доброволни помощи. Ще се използва модел, приложен успешно след земетресенията в Хърватска. Настаняването на хората трябва да започне след 3 октомври.

В Каравелово инфраструктурата още не е регулирана, големи багери и тежки машини се опитват да прокарат трасета, за да възстановят улиците. Повечето къщи остават необитаеми.

Електричеството в трите села е напълно възстановено, но остава проблемът с водата. Според специалисти от кризисния щаб ще трябва да бъдат изградени нови 8 км водопровод, като финансирането ще бъде осигурено от доброволни помощи.

До края на септември кметовете на селата трябва да посочат терените и предварителната подготовка за монтиране на жилищните контейнери. Те ще бъдат оборудвани с всичко необходимо - легла, завивки, шкафове и котлони и конвектори за отопление. Настаняването се очаква да стане в периода от 3 до 7 октомври. До 30 септември ще стане ясно и колко къщи ще трябва да бъдат съборени.

Вижте още в прякото включване на Златин Бояджиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Чиликов няма да води Черноморец 1919
Георги Чиликов няма да води Черноморец 1919
Втори ден продължават референдумите в контролираните от Русия украински области
Втори ден продължават референдумите в контролираните от Русия украински области