НОВИНИ

Над 500 монети откриха при спасителни археологически разкопки в Пловдив

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Галена Паскова
14:00, 24.08.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Над 500 бронзови и сребърни монети от различни епохи и ценна керамика бяха открити при спасителни археологически разкопки в подножието на Стария град в Пловдив.

Сред намерените артефакти са фрагмент от античен мраморен надпис и златна заготовка за ювелирни изделия. Предстои културните ценности да бъдат проучени и реставрирани преди да бъдат показани в Археологическия музей в Пловдив.

Находките са открити от археолога Десислава Давидова и нейния екип за по-малко от месец. Те са проучили частен терен с площ от 120 квадратни метра, който попада на територията на археологическия резерват "Старинен Пловдив" и е в близост до Източната порта на Фипипопол.

"Ние слязохме на дълбочина от шест и половина метра под съвременния терен. Археологически проучвания се правят до достигане на стерилен терен, тоест, терен без находки", каза Десислава Давидова - археолог, Регионален археологически музей-Пловдив.

Старинните монети са намерени на различна дълбочина и са от периоди от преди Христа до Средновековието. Предстои да се изясни колко от тях са сребърни.

"Тези са едни от най-мъничките монети, те обикновено принадлежат към пети век. Тези дребните, заедно тук с някаква висулка са намерени", посочи Десислава Давидова.

Допълнително ще се проучва и надписа от открития мраморен фрагмент, който е част от постамент за статуя. Той е бил намерен вграден в стар зид от възрожденския период.

"Самият надпис се датира по времето на император Септимий Север, което е 193-211 година след Христа и бележи интересно откритие, защото ни дава нови данни за обществения и административен живот в града", коментира Екатерина Илиева - експерт "Изложби", Регионален археологически музей - Пловдив.

На мястото на откритията най-вероятно в древността е имало занаятчийска работилница, за което се съди по намерената златна заготовка за ювелирни изделия с тегло от 18 грама. Сред откритията е и ценна теракота от класическия римски период, тя изобразява част от фигурата на Атина Палада.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой участници в MNDB Open 2024 на кортовете на "ТК 15-40"
Рекорден брой участници в MNDB Open 2024 на кортовете на "ТК 15-40"
Ветроходна регата „Порт Варна“ започна днес в акваторията на Варненския залив
Ветроходна регата „Порт Варна“ започна днес в акваторията на Варненския залив