НОВИНИ

Уникални археологически находки откриха край тополовградското село Капитан Петко войвода

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Цанка Семерджиева
12:47, 22.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Екип от археолози, ръководен от Даниела Агре, разкри ценни и уникални археологически находки в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода.

Находките са ценни не само за България, но и за Европа. Те са открити по време на археологическо проучване на трасе, на което трябва да бъде изграден фотоволтаичен парк.

Археолозите разкриват тракийски аристократ на римска служба – висш воин. По какво се съди за това – именно от разкритите находки – златна огърлица, златна диадема, златен пръстен, нож, украсен със златни елементи и полускъпоценни камъни. Множество оръжия: меч, ножница, различни видове ножове и копия, ризница. До него е погребан коня му, като сбрута е украсен със златна апликация.

"В гроба е положено пълно бойно снаряжение на този воин. Тук е една много интересна плетена ризница, която е много рядко срещан тип през римската епоха. Изключителен ловен нож с канията, на която е украсена със скъпоценни камъни, с мотиви, които в Тракия от този период не сме срещали. Златна огърлица, която пак на този етап в нашата страна няма аналог", обясниха археолозите.

В пълния им блясък златните накити ще можем да видим до края на седмицата, когато те ще бъдат преместени в музея в Елхово, където вече се изгражда специална стая, която да бъде защитена и да отговаря на всички необходими изисквания. Дотогава обаче обектът ще се охранява денонощно от полицията.

Вижте повече в прякото включване на Цанка Семерджиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наградиха жандармеристи, участвали в потушаване на пожарите във Воден и Крайново
Наградиха жандармеристи, участвали в потушаване на пожарите във Воден и Крайново