НОВИНИ

Димитър Главчев получи за втори път мандат за съставяне на правителство, при успех избори на 27 октомври

Президентът го призова за внимателно обмислени промени в състава на кабинета

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
11:59, 22.08.2024 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Димитър Главчев получи за втори път мандат за съставяне на правителство.

"Връчвам ви мандат за съставяне на ново служебно правителство. Тази отговорност отново се върна върху вас след проваления опит на Горица Грънчарова-Кожарева, след отказа на останалите възможни кандидати и поради пречките пред ръководството на Българската народна банка да излъчи премиер. Считам, че не е редно кризата в една институция да бъде гасена с разпалване на пожар в друга институция, важна за финансовата и икономическата стабилност в труден за страната ни момент. Считам, че следва, за да имате успех в този мандат, да направите задълбочен анализ на всички перипетии, през които преминахте и да не допускате отново да се сблъскаме с тях", заяви президентът Румен Радев.

По думите му през времето на първия мандат на Димитър Главчев като служебен министър-председател наред с постигнатите резултати върху ръководеното от Главчев правителство са се породили съмнения за зависимости от определени политически лица.

"Вие ги отрекохте, но днес получавате с този мандат реалната възможност да ги опровергаете като докажете противното", допълни Румен Радев.

Според президента, за да това да стане факт следва на първо място да се предложат внимателно обмислени промени в състава на правителството.

"Които да бъдат последвани от решителни действия - ваши и на ръководените от вас министри. Поради конституционната роля на служебния кабинет тези действия са свързани преди всичко с организацията и провеждането на изборите. В настоящата ситуация се налага да бъда малко по-конкретен - настоявам вашето правителство да издигне като свой основен приоритет противодействието на купения и контролиран вот. Поемайки този мандат вие приемате отговорната мисия да мобилизирате в пълна степен силите на българската държава за борба с това уродливо явление, това е задължително условие за успеха на този мандат. Очаквам при добра работа от ваша страна до понеделник да ми представите състав на Министерски съвет, който убедително да се вписва в тази важна мисия, за да издам указ за назначаване на служебно правителство и същият ден вие да положите клетва пред Народното събрание. При успех изборите ще бъдат на 27 октомври", коментира Румен Радев.

"Винаги може човек да се справи и по-добре. Няма от какво да се срамувам за работата на правителството, на което все още съм служебен премиер. Никой не оспори, че изпълнихме добре задачата си да организираме честни, прозрачни и свободни избори. Запазихме пътя на България, свързан с Европа. Много горещ привърженик съм да има редовни правителства, защото тогава има мнозинство в Народното събрание, служебното няма такава подкрепа", каза от своя страна Димитър Главчев.

По думите му спекулации за политически зависимости могат се правят и са свързани с предизборна агитация.

"През целия период си беше предизборна агитация, не видях друг тип работа в Народното събрание. Винаги съм изповядвал идеята и тезата, че институциите трябва да си взаимодействат и да работят заедно за подобряване на живота на българските граждани. В вас доказахме, че може да е така. Следя внимателно какво се случва в обществото и какви са обществените нагласи и основната ми задача ще бъде да се свали политическото напрежение, което е на високо ниво, а това не е от полза за никого. Ще изпълня това, което ми възлагате, в понеделник ще ви представя състав на служебен кабинет, ще бъдат оправдани очакванията на всички", каза още Димитър Главчев.

Вчера в изпълнение на процедурата вчера държавният глава проведе разговори с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Луков отпадна от сметките на Локомотив Пловдив
Мартин Луков отпадна от сметките на Локомотив Пловдив
Мъж уби зет си по време на нощен лов
Мъж уби зет си по време на нощен лов