НОВИНИ

Спорният министър: Каква ще е съдбата на Калин Стоянов

Димитър Главчев не е предприел нищо за смяната на Стоянов

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
21:29, 21.08.2024 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Димитър Главчев не е предприел нищо за смяната на Калин Стоянов. Днес той обясни, че няма какво да направи преди да е получил нов мандат за служебен премиер и не е обсъждал въпроса на срещата си с президента. Самият Калин Стоянов също не се отказва от поста си с обяснението - да предотврати всякакви опити за овладяване на системата.

Вчера и ГЕРБ поискаха отстраняването на Калин Стоянов. Бойко Борисов заяви, че държавата не може да се превръща в заложник на един министър.

А днес Калин Стоянов благодари за декларираната подкрепа от Делян Пеевски и за офертата да оглави негова кандидатдепутатска листа. Вътрешният министър твърди, че има и други покани и ще реши в бъдеще как да се позиционира.

След като миналата сряда служебният премиер официално се сбогува с министрите несъстоялият се мандат на Горица Грънчарова отново доведе днес Димитър Главчев в Министерския съвет за редовното заседание.

На влизане той отговори на въпрос на медиите какво ще прави с Калин Стоянов, след като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя Главчев и Радев да намерят начин той да бъде освободен.

"Нищо не правя, какво да правя", заяви служебният премиер Димитър Главчев.

Минути след него самият Стоянов коментира, че е редно да остане министър.

"Свидетели сме на това как през последната една година многократно е искана моята оставка. За момента считам за редно в тази ситуация да остана на поста, тъй като виждаме всячески опити за овладяване на системата", коментира Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

Обясни и жеста си с вдигнатия юмрук пред президентството.

"Не бива по никакъв начин да се прави асоциация на това мое поведение с поведението на президента Радев отпреди 3-4 години. Колегите от системата на МВР много добре ме познават и те много добре знаят, че дори и на пътя, където съм ги срещал и патрули, и в структурите, в които съм ходил, аз много пъти ги поздравявам точно по този начин", заяви Калин Стоянов.

Коментира и думите на Делян Пеевски от вчера, че ще покани Стоянов за водач на листа, ако се стигне до отстраняването му от поста.

"Тук е мястото да благодаря на г-н Пеевски за подкрепата му към МВР като цяло. Да, той вчера публично изрази такава готовност аз да бъда поканен в неговия бъдещ проект, тук е мястото да кажа, че имам и други покани, къде и как ще се позиционирам е мое лично решение", подчерта Калин Стоянов.

Вътрешният министър не уточни за какъв точно бъдещ проект на Пеевски става дума.

Темата за това дали ще бъде освободен Калин Стоянов в бъдещ кабинет на Главчев или пък в настоящия не е коментирана.

А в началото на днешното заседание служебният премиер отново подчерта добре свършената работа на кабинета за провеждането на честни избори.

"Както казват китайците - в интересни времена живеем. Тъкмо си мислим, че е последно заседание, че политическият хаос няма накъде да отиде повече. Затова аз оттеглих и кандидатурата си преди седмица с тази цел - да спадне малко напрежението, а то се оказа, че ескалира. И тук, ако може да използваме дипломатически термини, би било хубаво както в конфликти извън границите на България да казваме, че трябва да имаме деескалация, би трябвало да го прилагаме и тук", каза още Димитър Главчев.

На днешното си заседание правителството освободи петима заместник-министри - трима на културата, един на финансите и Петко Стефановски на здравеопазването. Той трябваше да заеме мястото на настоящия министър Галя Кондева в проектокабинета на Горица Грънчарова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маркета Вондроушова е претърпяла успешна операция на рамото
Маркета Вондроушова е претърпяла успешна операция на рамото
Петко Христов преподписа със Специя до лятото на 2028 година
Петко Христов преподписа със Специя до лятото на 2028 година