НОВИНИ

След разговорите на "Дондуков" 2: Президентът чу само едно категорично "да" за нов служебен премиер

Димитър Главчев е готов да остане на поста министър-председател

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 21.08.2024
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Едно категорично "да" чу днес президентът Румен Радев за нов служебен премиер - това е от сегашния Димитър Главчев. Под въпрос остава отговорът на подуправителят на БНБ Петър Чобанов, който преди дни обяви, че е възможно да приеме предложението за поста. Чобанов разговоря по телефона с президента и затова не застана пред медиите. По телефона Румен Радев е разговарял и с председателя на парламента Рая Назарян, която по непотвърдена информация е отказала да е премиер. Лично държавният глава се срещна на "Дондуков" 2 с още трима от кандидатите - управителят на БНБ Димитър Радев, заместникът му Радослав Миленков и заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров. И тримата му отказаха.

След отказа на президента да назначи кабинета "Грънчарова", заради оставането на Калин Стоянов като вътрешен министър, всичко започна отначало. Пръв на среща с държавния глава дойде служебният премиер Димитър Главчев. Потвърдил e готовност отново да застане начело на изпълнителната власт.

Димитър Главчев - служебен министър-председател: "Ако се спре на такъв вариант - аз да бъда кандидата за следващ служебен премиер, имам такава готовност и нямам никакви пречки затова."

БНТ: А бихте ли освободили Калин Стоянов?

"Не сме коментирали такава тема. Първо не ми е връчен мандат за служебен премиер, така че..."

Управителят на БНБ Димитър Радев каза, че с президента сериозно дискутирали темата. И отново заявил:

"Моята позиция е непроменена и това е добре известно на всички фактори, а тя е, че БНБ като цяло още повече за управителя е, че не трябва да бъде въвличана в политическия процес. Не трябва да се подценява, че всъщност централната банка и банковия сектор са едни от малкото в страната, които работят добре, работят устойчиво, политиците не трябва да правят опити да тестват тази устойчивост."

Същата позиция е заявил и подуправителят на БНБ Радослав Миленков:

"Дори не се е стигнало до въпрос директен. Ситуацията е ясна и на мен, и на президента, и на обществото. Аз съм представителя на България в Надзорния съвет на ЕЦБ и специално пък за мен е абсолютно изключено дори да се коментира възможна опция за поемане на функциите на министър-председател."

Последната среща беше със зам.-председателя на Сметната палата Тошко Тодоров. Той повтори тезата си отпреди, че не е подготвен за този пост:

"Благодаря ви, моля ви, нека да отида да работя. Последователен съм, нека президентът си обяви, това е негово право."

снимки: Президентство

С останалите двама потенциални кандидати - председателя на парламента Рая Назарян и подуправителя на БНБ Петър Чобанов, президентът е говорил по телефона, защото не са в София. Преди дни пред някои медии Петър Чобанов изрази готовност да стане служебен премиер. Дали го е повторил и пред държавния глава не е ясно.

Управителят на БНБ Димитър Радев коментира тази заявка така:

"Това е избор на всеки един от "домовата книга", така че ще видим какво ще стане."

По неофициална информация Рая Назарян е отказала. Преди две седмици тя ясно заяви, че не може да заеме този пост:

"Ярки политически фигури няма да допринесат нито за добрия тон и добрия диалог между партиите в една предизборна кампания, нито ще повишат доверието в политическия процес."

Сега на ход е президентът Радев, който трябва да реши кой ще е следващият кандидат за служебен премиер, за да му възложи да състави правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски отпадна във втория кръг на турнира в Добрич
Александър Донски отпадна във втория кръг на турнира в Добрич