НОВИНИ

Семейство Обама застана зад Камала Харис и прогнозира оспорвана битка с Тръмп

Основното послание на демократите: Харис за хората, Тръмп за себе си!

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:34, 21.08.2024
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Барак и Мишел Обама в подкрепа на Камала Харис. Речите им във втория ден на националната конвенция на демократите екзалтираха публиката.

Имаше обаче и предупреждение, че надпреварата с Доналд Тръмп ще бъде много оспорвана.

Когато двамата излязат на сцената всички остават в сянка. Харизмата на семейство Обама сред демократите е завладяваща, а влиянието им най-силно.

"Имаме един 78-годишен милиардер, който не е спрял да хленчи за проблемите си, откакто слезe по златния си ескалатор преди 9 години. Беше непрекъснат поток от оплаквания и мрънкане, а сега е и ще бъде по-лошо, защото го е страх, че ще загуби от Камала. Имаше детински прякори, луди конспиративни теории и тази странна фикс идея за размера на поддръжниците", заяви Барак Обама, бивш президент на САЩ.

Барак Обама се катапултира на националната политическа сцена именно с реч на конвенцията в Бостън преди 20 години. Тогава говори, че различията между червена и синя Америка са преувеличени. Посланието и сега беше същото, но подправено с повече опит, белези от политическите битки.

"Нямаме нужда от още 4 години самохвалство, непохватност и хаос. Този филм сме го гледали вече и всички знаем, че продължението обикновено е по-лошо. Америка е готова да отвори нова глава, готова е за по-добра история. Готова е за президент Камала Харис", допълни Барак Обама.

Не пропусна да говори и за политики. Акцентира върху основната тема на кампанията на Камала - свободата, която обхваща всичко - от еднополовите бракове до религията и околната среда.

"Не трябва да сме световен полицай, не можем да изкореним всяка жестокост и несправедливост в света, но Америка може и трябва да е добрата сила - да спира конфликти, да се бори с болести, да защитава човешките права, планетата от климатичните промени, да брани свободата", коментира Барак Обама.

Речта на бившата първа дама беше дори по-изпълнена със страст, нападна Тръмп не веднъж, макар да спомена името му най-накрая.

"Неговият тесногръд светоглед го кара да усеща като заплаха за съществуването си двама работещи и високообразовани, успешни хора, които случайно са чернокожи. Но искам да знам кой ще му каже, че длъжността, която иска да заеме, е една от онези позиции за чернокожи?", заяви Мишел Обама, бивша първа дама на САЩ.

Неведнъж Мишел Обама сравни Камала със себе си и това не е случайно. Според проучванията тя е най-желаният кандидат за президент сред демократите. И всяка нейна дума достигаше до сърцевината.

"И ако лъжат за нея, а те ще го направят, ние трябва да действаме. Ако видим лоши рейтинги, а ние ще видим, трябва да действаме, трябва да оставим телефоните и трябва да действаме. Америка - надеждата се завръща!", каза още Мишел Обама.

Във втория ден делегатите от различните щати церемониално дадоха подкрепа за номинацията на Камала Харис.

А представителите на Джорджия превърнаха дългогодишната традиция в шоу с участието на рапъра Лил Джон.

Всяка една от речите на конвенцията носеше едно и също послание - "Харис за хората, Тръмп за себе си!". Тази вечер на подиума излизат бившият президент Бил Клинтън и кандидатът за вицепрезидент Тим Уолц.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В помощ на армията: Кучета роботи са новото попълнение на украинския фронт
В помощ на армията: Кучета роботи са новото попълнение на украинския фронт
Гледайте по БНТ 3: Амиго Северозапад започва европейския си поход
Гледайте по БНТ 3: Амиго Северозапад започва европейския си поход