НОВИНИ

Драстични противоречия в показанията на основните замесени в убийството на Митко от Цалапица

В Пловдив започна по същество делото срещу обвинения за престъплението Рангел Бизюрев

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: БНТ-Пловдив
20:01, 21.08.2024
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Драстични противоречия в показанията на основните замесени лица в убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Година след смъртта му, в Пловдив днес започва по същество делото срещу обвинения за престъплението Рангел Бизюрев. В съдебната зала той подробно описа ударите, който е нанесъл върху Митко, но подчерта, че не е искал да го убива. Днес Борислав Динков, обвинен в укривателство, беше призован като свидетел, но отказа да дава показания в съдебната зала. Съдът назначи очна ставка между двамата.

Първо подсъдимият Рангел Бизюрев сам пожела да даде показания още в началото на заседанието и подробно разказа за случилото се в нощта на 20 юли миналата година. След това обаче призованият като свидетел по това дело Борислав Динков, отказа да говори. И това наложи в съдебната зала да бъдат прочетени старите му обяснения, давани по време на разследването пред съдия и пред полицията, които също се разминават. Свидетелят изненадващо заяви, че част от тях са дадени под натиск. Другият близнак, Валентин Динков беше доведен в съда след брат си и също отказа да говори без адвокат. Утре се очаква да стане ясно дали те ще се отрекат от първоначалните си показания.

В хода на делото срещу Рангел Бизюрев, което започна днес трябва да бъдат разпитани 37 свидетели и 14 вещи лица.

Димитър Марковски – адвокат на семейството на Димитър Малинов: "Има доста противоречиви моменти в досъдебното производство по много спорни факти. Надяваме се в подробните разпити пред съда това да се изясни."

Противоречията не само останаха, а и се засилиха в хода на делото. Изненадващо Рангел Бизюрев пръв пожела да даде обяснения пред съда. И повтори разказа си, даден след екстрадирането му в България.

Делчо Джубелиев – защитник на Рангел Бизюрев: "Той не е отричал деяние. Нали разбирате, това е негова позиция, аз също съм го посъветвал с тази линия на признаване на фактите, някои които са безспорни."

Голяма част от думите на Бизюрев обаче, се разминават сериозно с обясненията на единия от близнаците, дадени в хода на разследването. Борислав Динков отказа да бъде разпитван днес и въпреки предупрежденията на магистратите не пожела да отговаря на въпросите на съдията и адвокатите. Но влезе в диалог с основния обвиняем.

Бизюрев разказа, че между него и жертвата не е имало стари конфликти. Разбрал, че Митко го обидил жестоко пред много хора и решил да му потърси сметка. Изпил три малки бири и накарал единия от близнаците- Борислав, да извика Митко. Срещнали се в близост до дома му. Рангел призна, че е нанесъл 4-5 удара в тялото му. Отрече да го е удрял в лицето. Точно обратното описват показанията на Борислав Динков, прочетени в съдебната зала.

Според него след като изпил бутилка джин, Бизюрев удрял силно Митко и в лицето и го блъскал в стълб и дърво. След това Рангел сам натоварил тялото в багажника на колата и казал къде да го заровят. Разминавания в показанията има и относно това кой е пренасял тялото, всички ли са копали дупката и докога Митко е давал признаци на живот.

Атанаска Бакалова – майка на Димитър Малинов: "Никой не признава за ударите в лицето. Видях медицинската експертиза, защото на Митко не му е счупен само носа, само това ще кажа, на Митко не му е счупен само носа. Това за мен не е нормално, истината - тук трябва нов следствен експеримент задължително, задължително. Задължително нов следствен експеримент по това, което казва Рангел Бизюрев."

След като съдията прочете показанията на Борислав, изненадващо самият Бизюрев започна да го разпитва. На въпроса му дали тези обяснения са дадени под психически и физически натиск, Борислав отговори с "Да". Но отказа да посочи кой и как го е притискал. Призна обаче, че не е видял Рангел да нанася удари в лицето на Димитър. Всички тези противоречия, още повече засилиха съмненията в близките на загиналото момче.

Ваня Вълчева – близка на Димитър Малинов: "Искаме да разберем как системата ще направи така, че да научим истината за да знаем кои са убийците, защото ние не вярваме, че само Рангел е убиеца."

Заради съществените разминавания съдът разпореди действителна очна ставка между Рангел Бизюрев и Борислав Динков, с която ще започне съдебното заседание утре сутринта. Очаква се в присъствието на адвокат да бъде разпитан и другия брат близнак.

снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Ботев и Марио Нейков се класираха за полуфиналите при юношите до 19 години на световното първенство по гребане в Санта Катерина
Владимир Ботев и Марио Нейков се класираха за полуфиналите при юношите до 19 години на световното първенство по гребане в Санта Катерина
Виктория Томова отстъпи във втория кръг на турнира WTA 250 в Кливланд
Виктория Томова отстъпи във втория кръг на турнира WTA 250 в Кливланд