НОВИНИ

След репортажа на БНТ: Проверка за незаконното сметище в София

Незаконно сметище вместо парк? Проверка на Столичния инспекторат и полицията

Алекс Донев
от Алекс Донев
19:07, 21.08.2024 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Поредно незаконно сметище в района на София. Тонове земна маса и строителни отпадъци засне екипът на БНТ на терени, предназначени за Източен парк.

Според свидетели сметището се оформя за 2 месеца. От общината заявиха за БНТ, че тяхна проверка е констатирала сериозни нарушения.

Малко след излъчването на репортажа ни част от отговорните институции се сезираха и организираха проверка на място. Там отново беше констатирано, че теренът се е превърнал в незаконно сметище.

Мястото се намира между столичните квартали "Младост" 3, "Младост" 4 и "Горубляне", а засипаната с отпадъци земя е с площ на 3-4 футболни игрища. Само за 30 минути камерата ни улови 3 пълни камиона.

След като видяха екипа ни камионите си тръгнаха.

Хората, разхождащи се в района, се притесняват за здравето и живота си, тъй като изсипването на боклуците и засипването им отгоре със земя се извършва без всякакъв контрол.

Теренът е частна собственост, но предвид предназначението му за парк засипването със земна маса е забранено. Свързахме се с един от собствениците на част от терена, превърнат в сметище. В телефонен разговор обясни, че не се случва нищо незаконно.

"Това не е сметище. Това са частни терени и се оправя хумусният слой. Ще се сади люцерна по принцип. Уведомена е абсолютно всяка една институция и министерство. Днес имаше три камиона, които дойдоха. Те са дошли по погрешка. Казано им е да не идват".

От Столичната община продължават да изясняват кои са собствениците на земята, както и шофьорите на камиони и фирмите, чиято собственост са те. Проверки през месеците юли и август са констатирали редица нарушения, включително такива, които са в близост до двоен въздушен електропровод. Ето и позицията, която Столична община изпрати до БНТ:

"Съставени са 12 акта за нерегламентирано изсипване на земни маси, както и нарушения по транспортиране без одобрен маршрут. Изяснява се собствеността на частните терени и ще бъдат направени предписания за незабавно почистване и освобождаване на сервитута на електропроводите. Изпратени са и писма до "Пътна полиция" - КАТ за идентифициране на собствеността на 40 камиона с цел съставяне на административни актове за установени нарушения".

Въпреки позицията на Столична община редица въпроси остават неотговорени - съставени са актове, но на физически или на юридически лица. За първи път ли тези нарушители попадат под погледа на контролните органи? Има ли връзка между това незаконно сметище и станалите известни наскоро практики да се извозват строителни отпадъци и земна маса на нерегламентирани места? И най-важното - как ще се гарантира почистването на този терен, така че в бъдеще там наистина да видим новия Източен парк на София.

"Не е законно това, няма как да е законно. Няма как да е законосъобразно. Контролният орган съставя административни документи. Констатираме и съставяме актове за установено административно нарушение. Финансовата част я определя кметът на Столична община. Кой трябва да извърши контрола, така че от днес нататък тук да не се изхвърля строителна или земна маса? Няма кой. Трябва да затворим пътя", заяви Петър Дяков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Криминално проявен намушка с нож служител в аптека на столичен булевард
Криминално проявен намушка с нож служител в аптека на столичен булевард
Гърция установи чума по животни и в близост до границата с България
Гърция установи чума по животни и в близост до границата с България