НОВИНИ

В помощ на армията: Кучета роботи са новото попълнение на украинския фронт

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:44, 21.08.2024
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Кучета роботи са новото попълнение на украинските части, които водят сражения на фронта срещу руските сили. Как изглеждат машините от ново поколение, които заместват хората в най-опасните бойни задачи?

Те могат да изпълняват най-разнообразни команди, движат се почти незабележимо, умеят да тичат, да скачат и са чудесни помощници в разузнавателни мисии и откриване на мини. Четириногите роботи са от модела BAD - първо и второ поколение. Те се управляват дистанционно и забележителните им способности до голяма степен зависят от оператора, който подава командите от разстояние.

Юри, оператор на куче-робот: "Искам да отбележа, че едно куче робот, което струва няколко хиляди долара, може да поеме задача, която иначе би изисквала разполагането на много и скъпи технически комуникационни системи и поне трима до петима войници. Така че роботизираните системи могат да спасяват животи и са важни за съвременната война и нашите тактики в бъдеще."

Този демонстрационен модел е от първо поколение. Придвижва се ниско над земята, снишава се допълнително при необходимост и използва термични изображения при обследването на вражески окопи или вътрешността на сгради в зони на бойни действия. Батерията му осигурява енергия за работа до два часа с едно зареждане. Освен способността му да открива мини и експлозиви, роботът куче преодолява разнообразни препятствия по пресечен терен и може да носи товар до седем килограма - боеприпаси или медикаменти.

Юри, оператор на куче-робот: "Мисля, че най-важното нещо за нас е как можем да разположим роботи или дронове, за да увеличим оперативните способности. А основната причина зад всички усилия е да спасим човешки животи и да повишим безопасността на войниците ни, изпратени на фронта."

Роботи BAD от второ поколение вече са разположени на фронта. Къде и как - не се съобщава от съображения за сигурност. Ако все пак някой от тях попадне в руски ръце, украинските оператори разполагат с така наречения бърз бутон за дистанционно изтриване на всички записани в машината данни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейство Обама застана зад Камала Харис и прогнозира оспорвана битка с Тръмп
Семейство Обама застана зад Камала Харис и прогнозира оспорвана битка с Тръмп