НОВИНИ

Тежки сражения: Продължава настъплението на украинските сили в Курска област

Курската офанзива - победа или капан?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:15, 21.08.2024
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Тежки сражения във войната в Украйна. Продължава настъплението на украинските сили в Курска област, като най-ожесточени са боевете в района на Малая Локна.

На другия фронт - на изток - Москва обяви, че е освободила село близо до град Покровск в Донецка област, масиран руски обстрел има и в Запорожка област.

А в района на руската столица са унищожени 10 украински дрона, твърди руското министерство на отбраната. Няма данни за щети.

Украинските сили разпространиха кадри, на които се виждат ожесточени бойни действия в района на Малая Локна - село на около 18 километра от град Суджа. Ройтерс потвърди достовреността на локацията, но не и датата на видеото. Украйна разшири фронта, но в тази игра ще спечели онзи, чиито ресурси са по-големи, коментира "Ню Йорк таймс".

Анализатори предупреждават, че дръзкият ход на президента Зеленски, който засега изглежда победоносен, може да се превърне в капан. Причината - във войната на изтощение - Русия разполага с повече ресурси. А Украйна зависи от доставките на западния свят.

Олег Гришченко има американско и руско гражданство. Пристига в родната Суджа ден след украинското нахлуване в Русия, с една цел - да изведе майка си Ханна на сигурно място. Казва, че Суджа не е разрушена, че боевете не спират, но украинската страна пази цивилните и инфраструктурата.

"Украинските войници почукаха на вратата, аз отворих. Провериха ми документите, обясних им каква е ситуацията - кой съм, защо съм тук. Предупредих ги, че съм гражданин на Съединените щати. А те ми казаха - все едно чий гражданин си. Важно е да не си военен, който се е преоблякъл и се крие", коментира Олег Гришченко, евакуиран в Суджа.

Олег казва как майка му не искала да се евакуира - под никакъв предлог. Но след седмица живот на укриване променила мнението си.

"Много е важно да отбележа, че след разговор с тези войници, които дойдоха, тя видя, че са едни нормални момчета, които не са агресивни, които говорят на нашия език. И ние с мама заедно взехме решение да се евакуираме в Суми, на украинска територия", допълни Олег Гришченко.

В руската Белгородска област въздушните тревоги вече са ежедневие. Мнозина дори не си правят труда да търсят убежище. Други продължават да напускат.

В град Белгород изграждат бомбоубежища и предпазни съоръжения. Апартаментът ни вече е удрян три пъти, казва местна жителка.

"Каски ни раздадоха, бронежилетки също. Всички сме уплашени и се страхуваме".

В редовния си брифинг говорител на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова каза, че нахлуването на Украйна на руска територия изключва възможността за преговори между Москва и Киев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колоездачен клуб Хемус 1896 стана шампион на България на шосе
Колоездачен клуб Хемус 1896 стана шампион на България на шосе