НОВИНИ

След трусовете от 7,8 и 7,5 по Рихтер: Над 3600 жертви и огромни разрушения в Турция и Сирия

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
09:37, 06.02.2023 (обновена)
13314
Чете се за: 10:00 мин.
По света
Слушай новината

Смърт и разруха след две опустошителни земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер в Югоизточна Турция близо до границата със Сирия и в Централна Турция.

Огромен е броят на жертвите, десетки хиляди са ранените. Първият трус сутринта е усетен чак в Кипър, Ливан, Египет и Израел. Последвали са над 50 вторични труса. Над 3000 сгради са разрушени или напълно рухнали. На обяд втори мощен трус с магнитуд 7,5 разтърси Централна Турция.

В страната е обявена най-високата четвърта степен на тревога. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви общонационален траур в страната до 12 февруари включително.

Български аварийни екипи и техника излетяха за Турция с два военни самолета "Спартан", за да помогнат.

Засега един български гражданин е в неизвестност и няма връзка с него. Той е бил в сграда в град Искендерун, която е разрушена от земетресението. До момента няма данни за други загинали или пострадали българи. Още 12 държави от ЕС изпращат помощ за Турция. Заради унищожителното земетресение е активиран Механизмът за гражданска защита на ЕС.

Оцеляла от епицентъра на земетресението пред БНТ: Много трудно се спасихме, къщата ни е напълно съсипана.

Загиналите вследствие на двете земетресения са над 2300, като информацията се променя с всяка изминала минута. Ранените до момента са над 5300, а над 2500 оцелели са спасени под руините.

Мъж с българско и турско гражданство, живеещ в град Искендерун е в неизвестност, след като сградата, която е обитавал, е била разрушена при мощното земетресение.

В Турция е обявена най-високата степен на тревога - четвърта. Има сериозни разрушения, рухнали са цели сгради. Това е най-силното земетресение в района за последните 100 години.

Епицентърът на първият трус от 7,8 по Рихтер е на 10 километра от град Газиантеп до границата със Сирия. Десетки сгради са изравнени със земята. Има опасения, че броят на загиналите ще нарасне рязко през следващите часове.

По данни на Външно министерство и посолството на България в Анкара, няма данни за пострадали или загинали българи. Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до турския си колега Реджеп Ердоган.

Страната ни изпрати спасителни екипи и техника с два самолета "Спартан".

Анкара официално поиска международна помощ, обърна се и към НАТО.

Евросъюзът задейства механизма за гражданска защита, мобилизирани са екипи от 10 държави. Турция се нуждае спешно от медицински екипи и оборудване за спешна помощ, звена за търсене и спасяване, както и напълно оборудвани полеви болници.

Освен от Евросъюза и НАТО, страната е получила 45 предложения за помощ, съобщи президентът Ердоган.

Светът в помощ на Турция и Сирия: Международната общност мобилизира хора и техника

ХРОНОЛОГИЯ

В 4.17 часа сутринта оглушаващ тътен разтърсва югоизточния град Сиверек. Уличните лампи угасват, алармите на автомобилите пищят. Следват 50 вторични труса. Сгради се срутват пред очите на хората в Адъяман, Малатя и Диарбекир. В Малатя спасители говорят със затрупани под каменните блокове. Спасителни екипи пристигат незабавно на мястото, хора търсят с голи ръце оцелели под руините.

"Епицентърът на труса е близо до град Пазарджък в провинция Кахраманмараш. Засегнати са и провинциите Хатай, Газиантеп, Османие, Адъяман, Малатя, Шанлъурфа, Адана, Диарбекир и Килис. Трусът е разрушителен. В момента всички валии са на място и изпълняват задълженията си. Жандармерия, полиция, турски военни, спасителни екипи, Турският червен полумесец са изпратени във всички засегнати райони в страната", обяви вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу.

"Спях, когато жена ми изведнъж ме събуди. Земетресението беше толкова жестоко, толкова страшно. Чуваше се тътен отвсякъде. Почти две минути земята се люлееше", разказва Ихсан Четинташ, жител на Диарбекир.

След шока - ужас и паника. Цели сгради рухват като картонени кули, хиляди хора от двете страни на турско-сирийската граница се оказват без подслон в дъжд, сняг и студ. Други отчаяно търсят близките си. Спасители и доброволци разчистват отломките в опит да открият оцелели. Десетките вторични трусове затрудняват спасителните операции.

"Сестра ми и трите ѝ деца са затрупани. Там са и съпругът ѝ и неговите родители. Седем души от едно семейство са под развалините", разказва мъж.

Един от най-пострадалите градове е Газиантеп, който се намира на десетина километра от епицентъра на труса. Разруха още в Адана, Адъяман, Малатя и Диарбекир.

В 13.24 часа местно време в Централна Турция беше регистриран втори силен трус от 7,5 по Рихтер с епицентър край град Екинозу.

Турският президент Реджеп Ердоган призова за единство в Туитър.

В Сирия разрушени сгради има в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, където Русия има военноморска база.

След щетите от войната, сега разрухата е пълна.

"Много сгради в различни градове и села в северозападна Сирия са сринати, разрушени от земетресението. Нашите екипи са навсякъде. Много семейства са под развалините. Опитваме се да ги спасим. Но се нуждаем от помощ, от подкрепата на международната общност", казва Исмаил Алабдала, говорител на сирийската гражданска защита.

Ужасени сирийци избягаха от домовете си и по улиците се образуваха опашки от автомобили. Спасителните екипи в град Азаз ликуваха, след като откриха под руините малко момиченце.

Снимки: БНТ, БГНЕС

Близо половината от жертвите на земетресението са в Сирия.

"12 семейства са в капан тук и никой не идва. От сутринта разчистваме с голи ръце", разказва мъж.

В Турция също над 2500 души са извадени живи от руините.

Турската енергийна компания Боташ съобщи, че няма щети по тръбопроводите от земетресенията в Турция. Въпреки трусовете, няма големи поражения по турската енергийна система. В някои райони е спряно газоподаването като предпазна мярка. Няма данни за структурни промени в строящата се АЕЦ "Аккую" на средиземноморското крайбрежие.

Белият дом изрази съболезнования за загиналите в Турция и Сирия. Президентът Джо Байдън нареди да бъдат оценени възможностите за финансова помощ за засегнатите от трусовете райони. Властите в Израел също обявиха, че са готови да окажат помощ на Турция.

Турската страна е поискала международна помощ от страните членки на Европейския съюз чрез службата си за извънредни ситуации и гражданска защита AFAD. Искането съдържа молба за оказване на подкрепа в спасителните дейности, които продължават.

Земетресението в Турция: Очакват се вторични трусове и в Истанбул

Наши сънародници в Истанбул разказват, че там също се очакват трусове и хората са подготвени за евакуация. Вижте разказа на Наджие Мустакова.

Днешното земетресение е станало в сеизмологично нестабилен район, определян отдавна като много опасен. Там не е имало значителна активност повече от 100 години, но въпреки това в същата зона в миналото са ставали много разрушителни земетресения. При едно от тях преди повече от век, което е засегнало силно части от Турция и сирийския град Алепо, вторичните трусове продължават близо година.

По темата работят: Тоня Димитрова, Джанан Дурал, Ива Стойкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военен камион катастрофира на пътя Враца - Мездра
Военен камион катастрофира на пътя Враца - Мездра
Мартин Минчев влезе като резерва и вкара два гола за Спарта Прага
Мартин Минчев влезе като резерва и вкара два гола за Спарта Прага