НОВИНИ

Надежда Алексиева: Психиката е разковничето в реализирането на потенциала

Надежда Алексиева
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
20:39, 13.02.2022
Чете се за: 04:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Една от най-успешните български биатлонистки Надежда Алексиева заяви, че стабилната психиката е най-важното качество на родните състезатели.

В интервю за предаването "Олимпийските върхове" тя коментира представянето на Владимир Илиев, който се класира на 25-о място в преследването на 12,5 км.

"Владо не му беше лесно, както на него, така и на всички. Дали мерникът му е изневерил, не мога да кажа. В четири стрелби винаги това е решаващото. Там психиката играе роля. Това е разковничето в реализирането на потенциала. Единствено Благой Тодев го виждам по-психически устойчив, защото показва по-добра стрелба. Митко Герджиков също, но те трябва да продължат да работят над психиката, за да могат да се реализират. Не успяха още с първите стартове да постигнат най-доброто. Това че не се реализираха с всеки следващ старт натежаваше все повече на психиката. В този спорт нямаш избор на коридор, голяма роля играе късметът. Собствените очакванията на Влади му натежаха. Той е отговорен и знае какво може, но прегаря. На тренировки стреля изключително добре. Убягва му способността да пренесе формата от тренировъчния процес в състезателния. Когато отива на състезание с нагласата, че това е просто тренировка, тогава му се получават нещата", смята родената в Димитровград бивша състезателка.

Медалистката от световни първенства даде оценките си и за Благой Тодев, който завърши 53-и и Милена Тодорова, финиширала на 31-ва позиция.

"Когато нямаш очаквания, отиваш да дадеш най-доброто, пък каквото стане. В първите ти състезания просто отиваш да подкрепиш отбора и имаш друга задача. Те започнаха работа с психолог. Стрелбата на Милена от позиция 'прав' показа тенденция от тази и миналата година, че е по-слаба. Четвъртата стрелба винаги е разковничето и тя решава нещата. Много елитни спортисти се провалят също на елитната стрелба. Стремежът да бъде направена по най-добрия начин изиграва лоша шега. Ако Милена не усеща къде са изстрелите, трябва да се открие самата причина. Дали това е в стойката, мерника или вятъра. Това е въпрос на анализи съвместно с треньора. Вече втора година са с нови треньори, но напасването може да трае по-дълго. Тя е състезател, който търси грешките си. Аз от опит знам, че грешките винаги са в състезателя. Късметът и вятъра ги има, но доста често нещата са с самите нас. Нещата са доста комплексни и в това се крие непредсказуемостта да последния момент", допълни тя.

Бившата национална състезателка сподели очакванията си за щафетата.

"Тя е различно състезание, по-отговорно. Ако всеки направи това, което може, то те могат да направят много добра щафета. Показаха в сезона, че могат да бъдат без наказателни обиколки, което е ключово. Надявам се да се освободят от напрежението.

Участничката на Зимните олимпийски игри през 1992 г. в Албертвил, Франция и през 1994 г. в Лилехамер, Норвегия коментира и оставането ѝ на крачка от олимпийски медал. В надпреварата във Франция тя има две четвърти места и едно пето.

"Не съжалявам, така е трябвало да бъде. Печелила съм други състезания. Това, че в трите дисциплини бях на крачка от медала ми даваше удовлетворение. Не можах да направя максимума, никога не съм правила четири нули. Според статистиката това беше максимумът, който можех да направя. Изпуснах предпоследния изстрел, трябваше в последния изстрел да бъда точна. Това и направих. С такава стрелба станах първа на Купата преди Олимпиадата", разказва тя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реформите в БДЖ - могат ли проблеми на десетилетия да се решат за две години?
Реформите в БДЖ - могат ли проблеми на десетилетия да се решат за две години?
Все още не е ясна съдбата на кучето, нападнало деца в София
Все още не е ясна съдбата на кучето, нападнало деца в София