НОВИНИ

Надежда Йорданова: Гешев не отговаряше на изискванията за поста главен прокурор

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 16.06.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

"Предсрочното освобождаване на Гешев беше естествено събитие. Повече от 3 години имахме за главен прокурор лице, което нямаше професионалните и нравствени качества. Гешев не отговаряше на изискванията за поста главен прокурор. Действаше като дразнител", заяви в "Денят започва" Надежда Йорданова.

По думите ѝ не трябва да се позволи свалянето на Иван Гешев от поста да спре необходимите реформи.

"Подозренията за политическо мотивирано действие от страна на членовете на Висшия съдебен съвет е голяма червена лампа и още един аргумент да не се бави преструктурирането на ВСС, реформата му. Трябва да се избере прокурор, който може да генерира доверие, да престане да бъде чадър за едни и бухалка за други", допълни Надежда Йорданова.

Според нея никой от заместниците на Иван Гешев не отговаря на този профил.

Пламена Цветанова подаде оставка от поста зам. главен прокурор

"Не сме обсъждали предложение, не трябва да бъде политическо решение. Решаваща е крачката как ще бъде избран", коментира Йорданова.

Тя поясни, че първо трябва да бъдат направени измененията в Конституцията в Народното събрание и едва тогава да се предлагат имена, включително и за ВСС.

"Надявам се да се изчака с процедурата. Функциите на главния прокурор трябва да бъдат силно ограничени и структурата на прокуратурата променена. ПП-ДБ сме подготвили текст с конкретни предложения за изменения в Конституцията, търсим подкрепата на ГЕРБ, ДПС, включително на БСП и "Има такъв народ", каза още Надежда Йорданова.

Ако Гешев има политически амбиции, честното поведение е да направи политически проект, подчерта още Йорданова и отбеляза, че ветото на президента върху измененията в Закона за съдебната власт е добре мотивирано.

"Трябва да се проучат материалите относно исканите имунитети, нарочно се налага напрежение", каза още Надежда Йорданова.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руди Гарсия е новият треньор на Наполи
Руди Гарсия е новият треньор на Наполи
Везенков и Олимпиакос отново са шампиони в Гърция след размирици и екшън в залата на Панатинайкос
Везенков и Олимпиакос отново са шампиони в Гърция след размирици и екшън в залата на Панатинайкос