НОВИНИ

Задържаха 9 души след потъването на лодка с мигранти край Гърция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:55, 16.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Девет души са задържани по случая с потъването на риболовно корабче край Гърция. До момента жертвите са 78. 104-ма са спасените, но според показанията на оцелели на борда може да е имало между 400 и 750 души, включително 100 деца. Опасенията са, че броят на загиналите може да се увеличи. Спасителната операция продължава.

Повечето от задържаните в Гърция са египтяни. Те са заподозрени за трафик на хора. Разследването е достигнало до сайт, чрез който се смята, че са набирали клиенти, от които са получавали между 4000 и 6000 евро на човек за превоза, съобщава гръцката обществена телевизия.

Съпругът на една от изчезналите жени след трагедията край полуостров Пелопонес потвърждава, че тя е платила огромна сума, за да се качи на фаталното корабче. Касам е от Сирия и за последно се чул със съпругата си Израа преди осем дни.

Касам Абозеед, съпруг на изчезнала жена: "Трябваше да плати 4500 долара. Не получихме одобрение на молбата й за убежище в Германия, където работя. Заявлението се забави и не получихме документа".

Според гръцки медии плавателният съд, който потъна, е тръгнал празен от Египет и е спрял на либийско пристанище, за да натовари мигрантите, чиято крайна цел е била Италия.

"Установихме, че са пътували при много тежки условия дни наред, виждате от снимките, че е било претъпкано. В даден момент са подали сигнал заради проблем с двигателя. За част от обстоятелствата разбрахме от самите хора, били са много - около 750 души, повечето мъже, но чухме, че е имало и жени и деца, макар и по-малко на брой", заяви Ерасмиа Румана, Върховен комисариат на ООН за бежанците.

Засилват се опасенията, че повечето жени и деца на борда са били в трюмовете, без шанс да оцелеят. В Атина се проведе протест след една от най-големите трагедии с мигранти, опитващи се да достигнат европейския бряг. Бреговата охрана е критикувана, че не се е намесила по-рано, но според властите предложената помощ е била отказана.

Гърция е един от основните маршрути за бежанци и мигранти от Близкия Изток, Азия и Африка към ЕС. По данни на ООН от 2014 г. досега в Средиземно море са се удавили или изчезнали повече от 20 хиляди души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вариант 2 на изпита по математика от НВО за 7-и клас
Вариант 2 на изпита по математика от НВО за 7-и клас
Каква е ситуацията в АЕЦ "Запорожие" след срутването на стената на язовир "Нова Каховка"?
Каква е ситуацията в АЕЦ "Запорожие" след срутването на стената на язовир "Нова Каховка"?