НОВИНИ

Най-малко 50 души са пострадали след руските атаки в Киев

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:19, 13.12.2023
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

Киев за втори път тази седмица беше под обстрел. Най-малко 50 души са пострадали, част от тях - тежко, след като руски ракети удариха три квартала на украинската столица.

Нападението става часове, след като във Вашингтон Джо Байдън увери Володимир Зеленски, че Украйна ще продължава да получава американска подкрепа.

Около 3 сутринта Киев е събуден от сирени за въздушна тревога. 10 руски ракети поразяват три квартала на града. Ударена е детска болница, а също и жилищна сграда.

Кметът на града Виталий Кличко написа в Телеграм, че останки от ракети са нанесли сериозни материални щети в Днепровски район, засегнат е и ключов водопровод. В болница са 18 души, сред които и две деца.

"Станахме, облякохме се и излязохме навън. Навсякъде беше пълно с пожарникари, започнаха да пристигат и линейки. Беше просто ужасно. Познавам много хора, които живеят в поразената сграда. За щастие са живи, но мнозина пострадаха, други останаха без врати и прозорци. Много беше страшно", казва Аня, жителка на Киев.

В студената зимна нощ обитателите на този блок остават без стъкла на прозорците си. Макар и уплашени, са щастливи, че щетите са само материални.

"Успях да се завия с одеало и да се предпазя. В противен случай целият щях да бъда нарязан от стъклата", разказва мъж от поразения блок.

В понеделник при ракетен удар в Киев пострадаха 10 души, а няколко квартала останаха без ток за часове.

Джо Байдън: Ще продължим да осигуряваме на Украйна оръжия и снаряжение

Поредното руско нападение става на фона на визитата на Володимир Зеленски в Съединените щати. С обещание, че Вашингтон няма да изостави Киев приключи разговорът му с американския президент.

Джо Байдън предупреди, че всички западни демокрации са застрашени, ако на руския президент Владимир Путин бъде позволено да победи.

Снимки: БГНЕС

Зеленски беше във Вашингтон, в опит да си осигури допълнителна финансова и военна помощ. Украйна няма да може да събере артилерия и боеприпаси за контранастъпление догодина, ако Съединените щати прекратят помощта си, обяви администрацията на Байдън.

"Американските граждани трябва да се гордеят с ролята, която имат, в подкрепата на Украйна. Ще продължим да осигуряваме на Украйна оръжия и снаряжение дотогава, докогато можем да го правим. Днес одобрих допълнителна помощ в размер на 200 млн. долара, а също така системи за въздушна отбрана, артилерия и муниции. Но без значителни финанси, няма да можем да помогнем на Украйна да отговаря достатъчно бързо на заплахите, срещу които е изправена. Путин се надява Съединените щати да спрат да подкрепят Украйна. Ние трябва, длъжни сме, да му покажем, че греши", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

"Оставаме непоклатими, каквото и да опитва Путин. Благодарение на украинската защита, той не успява да постигне никакви победи в страната, а други държави в Европа са в безопасност от руската агресия", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Тази сутрин Зеленски пристигна на необявено предварително посещение в Осло, където се очаква да се срещне с лидерите на няколко скандинавски държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава демонтажът на Паметника на Съветската армия в София
Продължава демонтажът на Паметника на Съветската армия в София
Бързата и адекватна помощ на мъж спаси живота на бебе
Бързата и адекватна помощ на мъж спаси живота на бебе