НОВИНИ

Най-важните мерки срещу коронавируса след Съвета по сигурността

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:04, 11.03.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Още спешни мерки срещу разпространението на коронавирус у нас обсъдиха днес участниците в Съвета по сигурността към МС.

За областите без доказани случаи на болестта бяха разпоредени: висока хигиена в училищата, насочване към личните лекари на персонал и ученици със симптоми на грип, ограничаване на участниците в масови и спортни прояви. Дезинфекция на кина и театри.

За областите с доказани случаи на болестта мерките са отмяна на учебни занятия за 14 дни в училища с болен ученик или учител, отменят се зелени училища, спортни и културни прояви и научни конференции.

Да не се подаваме на паника, призова премиерът Борисов. Прогнозите за пик на болестта са през септември.

Светът е изцяло неподготвен за подобна епидемия и се учи в движение съобщи премиерът.

Бойко Борисов, премиер на България: Това е един вид война. Години наред гледахме по холивудските филми и все за вирус се говори и как някаква гад ги произвел и ги изпуснал, и те изтекли и след това цял свят страда. Надали ще научим някога кой гад това го свърши, но във всички случаи сега берем последствия.

Нито една държава член на ЕС няма запас от предпазни облекла и маски, коментира още Бойко Борисов. До петък се очаква общоевропейско решение за обществени поръчки. Кога ще дойдат обаче не е ясно. Затова "помогни си сам, за да ти помогне и Господ", е правилният принцип в момента, според Борисов.

Бойко Борисов, премиер на България: За радост в България има такава индустрия, 4000 метра плат на ден се произвежда, днес 2000 защитни облекла ще се произведат.

Да не се подаваме на паника и да сме с оптимизъм, призова още премиерът. Най-опасното от такава паника, по думите му, е да си счупим икономиката.

Бойко Борисов, премиер на България: Прогнозите са, че септември ще е пика, дай Боже, температурата да му влияе, но според големите институти няма да му повлияе. Така че мерките, които виждате дори изглеждат малко разхлабени от това, което въвеждат другите държави, но ние първи ги въведохме. Защото се очаква един продължителен период, а в този период, ако си убием производството, възстановяването в последствие, ще бъде невъзможно.

Храни има достатъчно. Няма нужда от презапасяване. Складовете на големите вериги са пълни за поне 30-40 дни, успокои Борисов. Той разказа и за докладваните пред европейските лидери вчера анализи на световни експерти. 25 млрд. евро е сумата, която се предвижда на европейско ниво за справяне с вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Пирогов" работи по кризисен план
"Пирогов" работи по кризисен план
Все повече държави в Европа обмислят затягане на мерките за сигурност като в Италия
Все повече държави в Европа обмислят затягане на мерките за сигурност като в Италия