НОВИНИ

Най-великият играч на Англия

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
15:33, 22.10.2023
Чете се за: 05:52 мин.
Спорт
великият играч англия
Слушай новината

Има фигури, които просто са призвани да оставят следа след себе си! Толкова ярки и забележими, че дори кончината им не може да ги изтрие от съзнанието на хората. Да, те престават да съществуват, изчезват, отиват си, но наследството им "живее" вовеки.

Вчера Англия и светът се простиха със сър Боби Чарлтън - световен шампион с "Трите лъва" от 1966, носител на три титли на Англия, купата на Футболната асоциация, европейски клубен първенец, прекарал 17 години на "Олд Трафорд" с любимия си Манчестър Юнайтед. Личност, за която футболната общественост на Острова няма разнопосочни мнения. Изиграва 106 мача с фланелката на родината си, като в тях успява да вкара 49 гола. Диагностициран с деменция през 2020, Чарлтън почина на 86 години.

За него прочутият нападател и настоящ телевизионен водещ Гари Линекер сподели пред ББС, че "Чарлтън е най-великият играч в историята на Англия. Човек може да дава оценка само на хора, които е наблюдавал, а аз имах късмета да го гледам как играе, когато бях малък. Той беше един от моите герои".

Чарлтън беше част от така наречената "Света Троица" на "червените дяволи" заедно с колегите си Денис Лоу и Джордж Бест. И няма как да е по-различно при положение, че Чарлтън вкарва два от головете във вратата на Бенфика за първата за Манчестър Юнайтед купа на европейските шампиони през 1968 в прословутият отбор на друг сър - Мат Бъзби. Дълго време Боби беше рекордьор по голове за Англия, преди през 2015 да бъде задминат от Уейн Рууни, по-късно и от Хари Кейн.

За уважението към него най-точно се изказа друг рекордьор - по голове във Висшата лига - Алън Шиърър, който спомена, че “просто няма да откриете човек, който да каже дума за вече покойния Чарлтън. Ако имаш неговите успехи, вероятно щеше да ти е простено да си леко арогантен. Но Боби не беше такъв”.

Съвсем разбираемо непосредствено преди началото на мача на “червените дяволи” срещу Шефийлд Юнайтед капитанът Бруно Фернандеш поднесе цветя в знак на уважение към паметта на емблематичния играч, по темата взеха отношение още мениджърът Ерик Тен Хаг и националният селекционер Гарет Саутгейт. Уейн Рууни обясни, че му е било доста трудно да изведе отбора си Бирмингам за втората част срещу Мидълзбро в Чемпиъншип, след като е чул лошата вест на почивката. Майкъл Карик, прекарал 12 години на “Олд Трафорд”, също не спести словата си: “Знам какво означаваше Манчестър Юнайтед за него. Той е символът на тима”. Спомените, публикациите и изказванията следваха едно след друго. Дейвид Бекъм призна, че дължи доста голяма част от успехите и кариерата си именно на сър Боби. Бекс дебютира за Юнайтед, когато е на 17, а като дете посещава футболната школа на Чарлтън.

Ето и още за човека, който може спокойно да бъде наричан най-великия на Острова във футболно отношение:

Хосеп Гуардиола: “Огромна загуба не само за семейството му, но и за Манчестър Юнайтед, за английския футбол, за европейския футбол”

Джеф Хърст, вкарал хеттрик на Мондиала през 1966: “Много тъжно. Никога няма да го забравим, футболът няма да го забрави. Прекрасен колега и приятел”

Принц Уилям: “Сър Боби Чарлтън. Шампион на Англия. Европейски шампион. Световен шампион. Джентълмен. Легенда. Истински великан, който ще бъде помнен винаги. Благодаря ти, сър Боби!”

Рио Фърдинанд: “Икона. Легенда. Великан. Тези думи се използват често по адрес на хора, които не ги заслужават. Особено когато някой дръзне да се сравнява с човек от калибъра на сър Боби"

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Димитровград: Граждани поискаха по-чист въздух, енергетици - да запазят работата си
Протести в Димитровград: Граждани поискаха по-чист въздух, енергетици - да запазят работата си
България с деветима представители на световното първенство по олимпийско карате
България с деветима представители на световното първенство по олимпийско карате