НОВИНИ

Най-великият сумо шампион прекрати кариерата си

Хакухо
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:14, 27.09.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-великият сумо шампион в историята Хакухо прекрати кариерата си, след като се бореше в последно време с проблеми в колената, съобщиха ръководни лица.

36-годишният състезател, роден в Монголия, е спечелил рекордните 45 турнира – 13 повече от всеки друг в историята, но отсъства през по-голямата част от сезона поради контузии. Единствената му поява дойде на Гранд сумо турнира в Нагоя през юли, където стана шампион без загуба, след като пропусна всички или част от предишните шест надпревари.

Напускането му оставя само още един сумист – Терунофуджи, в клас „йокодзуна“ – най-високият ранг в сумото.

Решението на Хакухо, според информациите в резултат от травма на дясното коляно, слага край на забележителната му кариера след 1187 победи.

Роден Мухбат Давааджаргал и син на олимпийски сребърен медалист в свободната борба, Хакухо пристига в Япония на 15-годишна възраст и влиза в света на сумото.

Той дебютира през 2001 г. и спечели първата си титла от най-високата дивизия през май 2006 г., преди да стигне най-високия ранг на „йокодзуна“ на 22-годишна възраст през юли 2007 г. Битките му с неговия сънародник Асашориу повишиха неимоверно много популярността на сумото в световен мащаб. Асашориу прекрати кариерата си през 2010 г., но Хакухо продължи да доминира, като превзе рекорда на легендата Тайхо от 33 турнирни победи през януари 2015 г.

Хакухо придоби японско гражданство през септември 2019.

Той напуска спорта като най-дълго служилият „йокодзуна“, след като се би в своя юбилеен мач номер 1000 в ранга през юли 2020.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След земетресението в Крит: Мъж загина, затрупан под купола на църква
След земетресението в Крит: Мъж загина, затрупан под купола на църква
Нови мерки: Кабинетът предлага финансови компенсации за бизнес потребителите на ел. енергия
Нови мерки: Кабинетът предлага финансови компенсации за бизнес потребителите на ел. енергия