НОВИНИ

Найден Тодоров за скандала с Георги Йорданов: Да не смесваме културната с партийната политика

Найден Тодоров
Снимка: Архив/БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:27, 01.08.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният министър на културата излезе с позиция по повод скандала около номинацията на Георги Йорданов за орден "Стара планина" първа степен. Йорданов е бивш член на Политбюро на БКП и министър на културата по времето на Тодор Живков.

Поводът за връчването на отличието е навършването на 90 години на Георги Йорданов. Номинацията му обаче предизвика скандал и в парламента, където Атанас Атанасов призова служебния премиер Димитър Главчев и министъра на културата Найден Тодоров да оттеглят предложението.

От своя страна министърът на културата призовава да не се смесва културната с партийната политика и посочва, че няма право да предлага каквото и да е било от свое име. Коментира още, че инициативният комитет за награждаването на Йорданов включва "неоспорими имена от културния сектор, с различни политически убеждения, но очевидно намерили причина, която да ги обедини".

Ето и позицията на Найден Тодоров:

"Не бива да смесваме културната с партийната политика. Както показват последните години, партийните страсти се превърнаха в пропаст в отношенията между хората. Ролята на културата е да обединява. Как е възможно това? Политиката акцентира върху различията между нас, а културата търси общото. В това турбулентно време, в което живеем, с избуяла агресия на всяко ниво в обществото, смятам, че е престъпно да се опитваме да прехвърлим в културата партийния модел на мислене и поведение, защото това убива всички шансове на нацията ни за изцеление. Като музикант не мога да се отрека от композитори като Любомир Пипков, Филип Кутев или Александър Райчев (на когото дължим и съвременната версия на химна на България), защото са заемали ръководни позиции по време на комунизма. Както не мога да се отрека и от Панчо Владигеров или Веселин Стоянов. И последно – министърът на културата няма право да предлага по свое усмотрение каквото и да било. Той се съобразява с решения на комисии, които разглеждат предложенията на инициативни комитети. Несъобразяването с тези решения би било незаконен акт от страна на министъра. А списъкът на инициативния комитет за награждаване на Георги Йорданов включва неоспорими имена от културния сектор, с различни политически убеждения, но очевидно намерили причина, която да ги обедини в издигането на неговото име за награждаване".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проба, взета от сондата "Чанъе-5", разкрива процеса на образуване на ранната лунна кора
Проба, взета от сондата "Чанъе-5", разкрива процеса на образуване на ранната лунна кора