НОВИНИ

В парламента почти стигнаха до бой след скандал за комунистическия режим

Причината - предложение за връчване на орден "Стара планина" на Георги Йорданов

Николай Минков
от Николай Минков
12:29, 01.08.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

В парламента - спор за предложението Георги Йорданов да бъде удостоен с орден "Стара планина" първа степен предизвика конфликт, а депутатите стигнаха почти до бой заради темата за комунистическия режим и "Държавна сигурност".

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов се опита в рамките на декларация да призове премиера Главчев и министъра на културата да отменят номинацията. Тръгна да чете и закона за обявяване на комунистическия режем като престъпен. От БСП окупираха трибуната, а председателят на парламента обяви 10-минутна почивка.

"Прочетох ви този закон, защото вчера служебното правителство е взело решение да предложи на президента да бъде награден с най-високия орден на държавата "Стара планина" бившият член на Политбюро на ЦК на БКП и министър на културата на Тодор Живков - Георги Йорданов. Абсурдно е това, което се случва", каза Атанас Атанасов - ПП-ДБ.

"Проверете ордените, дадени на Георги Йорданов след 1989-а, проверете държавните отличия, това е една безпорна личност за българската култура", отговори Иван Ченчев, БСП.

"Искам да ви оставя една книга, която после да дадете на бившия функционер, бившия комунист Атанас Атанасов, книгата се казва: "Беседи по комунистическата нравственост", включи се Костадин Костадинов, "Възраждане".

"Абсолютно съм солидарен с ген Атанасов, незабавно министърът на културата и Главчев трябва да отменят това решение за орден "Стара планина" на Георги Йорданов, независимо от големия инициативен комитет и в същото време ген. Атанасов също искам да се разграничи от внуците на ДС, които управляват града, защото ако не го направи изглежда двоен аршинът", посочи Бойко Борисов - ГЕРБ-СДС.

"Вие тези избори ги загубихте, защото не се справихте в столицата, приемете го резултата и да продължим напред. Не е виновно БКП и ДС - вие там сте с топли връзки, виновни сте само вие и вашето некадърно управление в столицата", коментира Божидар Божанков, ПП-ДБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още девет футболни фенове са задържани за сбиване на пловдивското дерби
Още девет футболни фенове са задържани за сбиване на пловдивското дерби
Габриела Георгиева остана извън полуфиналите на 200 метра гръб
Габриела Георгиева остана извън полуфиналите на 200 метра гръб