НОВИНИ

НАП проверява Владислав Горанов като физическо лице

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:01, 25.06.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Националната агенция за приходите е започнала проверка по медийни публикации на бившия финансов министър Владислав Горанов. Данъчните ще съпоставят реалните му доходи с покупките, които е направил. Днес в Министерството на финансите се състоя обществено обсъждане, посветено на разходите, които ще бъдат заложени в следващия държавен бюджет.

Служебният финансов министър Асен Василев обясни, че данъчните са задължени да направят проверка на бившия финансов министър Владислав Горанов заради съмнения, че е харчил повече, отколкото може да изкара. Василев коментира и възможност за евентуална проверка на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, за когото в медиите излязоха публикации, че има скъпи имоти.

"Що се отнася до г-н Горанов, в пресата излезе голямо несъответствие между приходите, които той е генерирал съответно и разходът, който е направил. Това означава, че НАП трябва да види дали има съответствие, или несъответствие. За г-н Рашков, доколкото знам се каза, че има много апартаменти, но никой не е казал, че има несъответствие между приходите и разходите - ако такова има, НАП съответно ще трябва да влезе и да провери", заяви Асен Василев.

Заради засилената дейност на НАП от последните две седмици, се очаква до края на годината в държавния бюджет да постъпят допълнително между 1 млрд. и 1,5 млрд. лева от забавени досега плащания.

"Съответно в разходната част могат да бъдат заложени допълнителни разходи от порядъка на 1-1,5 млрд. без това да наруши дефицита и да доведе до взимане на допълнителен дълг", коментира Асен Василев.

Според министър Василев в момента са много ниски приходите от концесии - около 145 млн. лева годишно и според него трябва да бъдат увеличени. Трябва да бъде променен и начина, по който се продават държавни имоти, защото имало терени край Бургас, Росенец, Балчик продадени на символични цени. Според Василев неправилно се разходват и парите за здравеопазване - вместо за превенция, основна част отива за лечение на вече получени заболявания.

"Това, което със сигурност трябва да се направи и съм сигурен, че ще бъде подкрепен от най-ляво до най дясно в политическия спектър е ефективността на харча, тоест там където се харчат пари неефективно, да започнат да се харчат ефективно", отбеляза Асен Василев.

Министър съобщи преди изборите, че ще е готов не само с план за новия бюджет за 2022 г., но и за актуализация на настоящия при запазване на сегашната бюджетна рамка. Той разбира се може да бъде приет само от следващото Народно събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще търси помощ от Русия за данните от черната кутия на разбилия се МиГ-29
България ще търси помощ от Русия за данните от черната кутия на разбилия се МиГ-29
Рядкото явление хало се появи над езерото Тянчи
Рядкото явление хало се появи над езерото Тянчи