НОВИНИ

Опустошително торнадо: 4 души загинаха, над 100 са ранени в Чехия

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:49, 25.06.2021
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Мощно торнадо връхлетя Чехия. Четирима души загинаха. Ранените са над сто. Няма данни за пострадали българи. Няколко села в Югоизточна Чехия са почти напълно разрушени. Торнадото е достигнало скорост около 300 км/ч.

След необичайната буря най-засегнатите райони приличат на военна зона. Мобилизирани са всички институции, включително и чешката армия. Главният редактор на чешкия вестник "Лидове новини" - журналистът Веселин Вачков заяви, че стихията се образувала за минути и не имало време за предупреждение.

Вижте и още от разказа на Веселин Вачков:

Това е най-силната буря в историята на Чехия. Образувала се е за броени минути и е бушувала 4 - 5 минути. Вихрила се е с такава мощ, че е изравнила със земята къщи и сгради.

Вятър със скорост от 300 км/ч, съпроводен от силна градушка. Удари в Южна Моравия и помете всичко по пътя си.

Седем села са почти напълно разрушени.

"Бурята връхлетя Хруски. Почти цялото село - от църквата надолу е изравнено със земята", разказва Марек Бабиш, зам.-кмет на село Хруски, Чехия.

В Хруски - село с 1600 души, торнадото е подминало само 15% от сградите.

"Явление с такава сила тук наистина никой не си спомня", споделя Веселин Вачков, главен редактор на вестник "Лидове новини".

Тъй като подобно явление е нетипично за Централна Европа много хора не са знаели как да реагират, обяснява журналистът Веселин Вачков.

"Най-добрата тактика в такава ситуация е да се влезе в помещения под земята, но именно заради това, че това не е типично явление, повечето от къщите не са имали такива, хората не са знаели точно какво да направят", отбеляза Веселин Вачков.

Изпълнени със страх, шок и ужас, хората от пострадалите села разравят руините на рухналите си къщи.

Съседните на Чехия страни изпратиха спасителни екипи. Изчисляват се и щетите. Над 1000 сгради са засегнати. Унищожена е и голяма част от реколтата, защото пострадалият район е от най-плодородните в Чехия.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нашествие от калинки във Варна заради топлото и влажно време
Нашествие от калинки във Варна заради топлото и влажно време
Над 1600 служители на "Напоителни системи" остават без заплати този месец
Над 1600 служители на "Напоителни системи" остават без заплати този месец