Тонове череши може да останат по дърветата в кюстендилските градини, защото няма берачи

от БНТ
15:48, 25.06.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Тонове череши може да изгният по дърветата в кюстендилските градини, оплакват се местни производители. Причината е, че няма берачи, които да помогнат в прибирането на реколтата.

Проблемът с намирането на работна ръка с всяка изминала година все повече се задълбочава. Иван Георгиев отглежда над 20 декара черешови масиви край кюстендилското с. Соволяно. По думите му над 40% от сладкия плод ще остане по дърветата необран и ще изгние.

"Няма кой да бере, брат ми е тираджия и е по чужбина, децата са ученици, мене крак ме боли, не мога да ходя и това е, няма кой да работи", отбеляза Иван Георгиев - земеделски производител.

Да намери работна ръка за прибирането на реколтата е трудно и за Людмил Ефтимов, който също отглежда доста декари череши. Младият мъж разчита единствено на собствените си ръце при брането им.

"Нямаме хора в Кюстендил. Хората са ни повече по Европа и затова липсват доста. Който с каквото може, се справя самичък и така. На младите не им се работи тая работа. Не е леко да се берат череши", допълни Людмил Ефтимов.

Производители казват, че берачите искат по-високо заплащане за труда си. Много от тях обаче не могат да си го позволят.

"Берачът иска 50 ст. и за нас не остава нищо. Имаме 10 - 11 декара и се справяме, берем си ги", споделя Георги Станчев - земеделски производител.

Реколтата тази година е добра, но стопаните не се надяват на голяма печалба, защото трудно пласират продукцията си.

"Повече се гледа едрината на черешата отколкото вкусът на черешата. Хората ги оставят по дърветата не ги и берат като няма пазар", разкри Людмил Ефтимов.

Според производителите е наложително в региона да се разкрият фабрики за преработка на плодове. В момента съществуват три на територията на община Кюстендил, но те са недостатъчни.

Автор-оператор: Ангелина Дочева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Вайналдум: Готови сме да напуснем терена при расизъм
Вайналдум: Готови сме да напуснем терена при расизъм
Пиронкова отпадна на крачка от основната схема на Уимбълдън
Пиронкова отпадна на крачка от основната схема на Уимбълдън