НОВИНИ

Насроченият протест от представители на туристическия бранш остава в сила

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:26, 25.06.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Министърът на туризма, социалният и икономическият министър обсъдиха подпомагането на туристическия бранш от страна на държавата.

На днешната среща бяха представени икономически и финансови мерки, за да може туроператорите по-лесно да излязат от кризата след ковид епидемията и ограниченията при пътуванията.

За проблема с дейността на един от най-големите гръцки туроператори в сутрешния блок на БНТ министър Стела Балтова коментира, че не знае какъв е броят на засегнатите българи, но министерството на туризма внимателно следи ситуацията.

Остава в сила обаче намерението на представители на туристическия бранш да излязат на протест пред президентството във вторник. Недоволството им е по повод отпуснатите още на първия транш 51 млн. лева за бранша, от които останаха неусвоени 16 милиона. Точно за тях е проблемът, защото в дописания подзаконов нормативен акт имало, по думите им, противоречащи си условия и така много фирми няма да могат да бъдат одобрени за тази помощ.

Според туристическия министър Стела Балтова обаче, критериите за разходване на държавната помощ са ясно разписани именно по този начин, за да няма недобросъвестни кандидатстващи.

Друго желание на бранша е да бъде създаден Гаранционен фонд, както в други държави, за трудни периоди като този след ковид кризата. Според министъра, не е изключено да се обсъди такава възможност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лични лекари в Пловдив не са получили парите си за направени ваксини
Лични лекари в Пловдив не са получили парите си за направени ваксини
Григор Димитров срещу Вердаско в първия кръг на Уимбълдън
Григор Димитров срещу Вердаско в първия кръг на Уимбълдън