НОВИНИ

Лични лекари в Пловдив не са получили парите си за направени ваксини

bnt avatar logo
от БНТ
12:37, 25.06.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Лични лекари в Пловдив не са получили парите си за направени ваксини на неосигурени пациенти за април. Въпреки че от НЗОК и здравното министерство са изпратили допълнителни указания към Регионалната здравна каса, оттам отказват да се разплатят с джипитата.

Единствено в Пловдив и Варна личните лекари не са получили сумите за направените ваксини на здравно неосигурени лица и такива, които не са в техните пациентски листи.

Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив причината е в различното тълкуване на нормативната наредба. Подобни казуси е имало в Сливен и Шумен, но те вече са решени, казва д-р Костадин Сотиров.

"Към момента общественият интерес е да се имунизират най-много хора, духът на наредбите е в тази посока да се облекчи имунизирането, затова трябва да се следва този дух и РЗОК да не създава пречки, но те се хващат за текстове и тълкувания, по които да не платят", казва д-р Сотиров.

ОТ РЗОК-Пловдив не дадоха категоричен отговор защо сумите не са платени.

"На сайта на здравното министерство е публикувана методиката за плащане на ваксините и тяхното отчитане. РЗОК не мога да отговоря какво се е случило, има си национална система, трябва да се регистрира всяко едно лице", каза Мария Димитрова от РЗОК-Пловдив.

Всеки един от лекарите е отчел своите пациенти към касата, а всички останали ваксини с информирано съгласие са подадени към Националната здравна система. И въпреки че в края на април има изпратено писмо от здравното министерство до Регионалната здравна каса в Пловдив, тук на местно ниво експертите преценяват, че сумите няма да бъдат изплатени. Подобни неуредици обаче влияят изключително негативно на ваксинационната кампания.

"Когато ти създават на различни нива различни пречки, в един момент се отказваш, кой нормален човек ще хвърля труд, за да върши работа, която няма да му бъде платена. Аз не мога да обвиня никой колега, който отказва да прави имунизации", казва д-р Костадин Сотиров.

Джипитата в Пловдивско са принудени да включват неосигурени пациенти в своите листи, за да могат да ги ваксинират.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жегите продължават и утре, очакват се до 40 градуса
Жегите продължават и утре, очакват се до 40 градуса
Насроченият протест от представители на туристическия бранш остава в сила
Насроченият протест от представители на туристическия бранш остава в сила