НОВИНИ

Напрежение и арест на протеста срещу насилието над жени в София

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:22, 26.11.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Протестът срещу насилието над жени, който се проведе снощи пред Съдебната палата в София, премина на фона на провокации и един арестуван заради хулигански прояви. Организаторите твърдят, че е упражнено насилие от представители на Български национален съюз. Затова настояват от СДВР да излязат с официална позиция за това какво точно се е случило снощи в центъра на София.

Близо час след началото на вчерашния протест срещу насилието над жени събитието е прекъснато от десетина мъже, които нахлуват при говорителите, въпреки засиленото полицейско присъствие, разказва Камелия Ценева, която е сред организаторите.

Трябваше някой от нас да ходи на микрофоните, да вика полицията да се намеси, защото тях никакви ги нямаше. Един от тях почна да дърпа шала на едно момиче и да я души, докато полицията я блъскаше в обратната посока.

Успяха да се опитат да наранят физически момичета от протеста. Това е абсолютно недопустимо, но освен това ние продължаваме да държим на това исканията на протеста да бъдат взети на сериозно от държавата и институциите, разказва участничка в протеста.

Групата все пак е изведена встрани, но успяват да разпънат един от транспарантите си върху колата на жандармерията. Тогава напрежението между двете групи отново ескалира, а човек от протеста е задържан, след като хвърлил бутилка вода към провокаторите.

Редовно правят провокации, редовно се опитват да провалят събития, психически тормоз над участниците там. Това не е нещо ново, допълва Камелия Ценева.

От МВР завиха, че по време на протестите снощи има един задържан в Първо районно заради хулигански прояви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френски рибари блокираха Ламанша
Френски рибари блокираха Ламанша
27-годишен мъж с фалшив сертификат за ваксинация почина от ковид
27-годишен мъж с фалшив сертификат за ваксинация почина от ковид