НОВИНИ

Напрежение в Кричим: Рибари от цялата страна се събраха на протест (ОБЗОР)

рибар изчезна водите река въча
bnt avatar logo
от БНТ
16:51, 16.05.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Рибари и роднини на удавения на 1 май мъж във водите на река Въча протестираха пред ВЕЦ-Кричим.

Според хората причина за инцидента е била изпуснато голямо количество вода от язовира за работа на електроцентралата, без предварително да бъдат оповестени рибарите по поречието на реката.

От националната електрическа компания обясниха, че системата не е използвана, защото са изпускани регулярните количества вода. По случая има образувано досъдебно производство за изясняване на причините за фаталния случай.

Рибари от различни краища на страната се събраха край ВЕЦ-Кричим с искането да има ефективно оповестяване, когато водите на Въча се покачват.

"Миналата година наш приятел щеше да загине, на 6 февруари спасявахме 2 момчета долу на Куртово Конаре попаднали в капана на реката", разказва Иван Пандъков от риболовен клуб "Балканка".

В свое официално становище от НЕК заявиха, че на 1 май, когато 60-годишен мъж се удави във Въча и беше намерен край село Куртово Конаре, не са изпускани високи води, което е причина да не се включва оповестителната система.

От края на 2020 година действа и хидрометрична станция при бента на Напоителни системи-Въча, която следи на всеки час нивото на водата, изпускано от ВЕЦ-Кричим. Данните могат да се видят в интернет. Според хората обаче това не е ефективно.

"Сайтът не всеки път функционира, не може да се провери нивото, система за нас няма", коментира Дима Иванова от Пазарджик.

Според Николай Миразчийски надолу по реката има диви места с плажуващи.

"Не сме само ние риболовците, които страдаме, надолу по реката има диви места с плажуващи семейства. Едни сирени да бъдат пуснати биха били в помощ, защото човешки животи има по тая река", каза още Николай Миразчийски.

Протестиращите дават пример с работещата система по поречието на Арда, както и с европейската практика на големите реки да се поставят предупредителни табели. Подготвя се и нов протест пред Министерството на околната среда и водите.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Старт на "зелените коридори" в 8 общински ДКЦ-та в София
Старт на "зелените коридори" в 8 общински ДКЦ-та в София
Ротердам с тюркоазен килим за церемонията по откриването на "Евровизия 2021" (ВИДЕО И СНИМКИ)
Ротердам с тюркоазен килим за церемонията по откриването на "Евровизия 2021" (ВИДЕО И СНИМКИ)