НОВИНИ

Напрежение в кв. "Райна княгиня" в Ямбол заради карантината

bnt avatar logo
от БНТ
07:23, 19.05.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Напрежение възникна в квартал "Райна княгиня" в Ямбол в следобедните часове вчера. Според живеещите в района 14-дневната наложена карантина заради огнище на коронавирус е изтекла. Въведените ограничителни мерки в квартала лишават жителите му от работа и възможност да посещават аптека, личен лекар и обезпечаване на ежедневните им нужди.

Тези мерки ще бъдат смекчени довечера в 00:00ч., а от полунощ на 20 май хората ще имат право да отиват до работните си места, след като бъдат направени тестове за коронавирус за наличие на антитела или положителна проба. Освен това те ще излизат със служебна бележка, за да дстигнат до работните си места, с декларации хората ще могат да достигат до аптека, до личния си лекар или да извършват неотложни и важни дейности. Очаква се до четвъртък да бъдат направени и проби на жители от четири улици в района. Тези улици са "Тополница", "Въча", "Места" и "Капитан Петко войвода".

Вчера в следобедните часове обаче тук напрежението нарасна, тъй като живеещите в квартал "Райна княгиня" не бяха съгласни тяхната карантина да продължава повече от 14 дни. Наложи се засилено присъствие на жандармерия и полиция. За да успокои протестиращите, тук беше и кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Валентин Ревански - кмет на Ямбол: Разговаряхме с хората, обяснихме им как стоят нещата и защо още с два дни трябва да се удължи карантината. В такива моменти трябва да се действа бързо, с нормален диалог всичко може да се разреши. Обяснихме им, че трябва да излязат пробите от последните 2 дни, за да видим каква е точно ситуацията.

Кметът коментира, че загражденията ще бъдат премахнати утре в 00:00ч., но при всички случаи ще остане засиленото полицейско присъствие. Вече има над 50 досъдебни производства за лица, които не са спазили карантината.

След по-малко от час ще бъде затворено Спешното отделение в областната болница в Ямбол за щателна дезинфекция, тъй като има регистриран положителен PCR тест на служител в отделението. Всички спешни случаи ще бъдат поемани от многопрофилната болница "Свети Йоан Рилски", а дезинфекцията ще продължи 24 часа.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлиан Ангелов, ВМРО: Не сме против Северна Македония да е независима, но няма да направим компромис с историята
Юлиан Ангелов, ВМРО: Не сме против Северна Македония да е независима, но няма да направим компромис с историята
#60 секунди без COVID-19: Северният магнитен полюс се измества към Сибир
#60 секунди без COVID-19: Северният магнитен полюс се измества към Сибир