НОВИНИ

Музеите и галериите в Пловдив работят при спазване на противоепидемичните мерки

bnt avatar logo
от БНТ
20:47, 18.05.2020
Чете се за: 01:28 мин.
Регионални

Днес е Международният ден на музеите. Тази година той минава под мотото "Музеи за равенство: разнообразие и приобщаване".

След продължителната изолация културните институции в страната отново приемат посетители, но при строг контрол и спазване на меркитe. В Пловдив повечето музеи и галерии вече работят.

Една от емблемите на Пловдив - Етнографският музей, е един от най-посещаваните обекти в града. Той отвори врати за посетители на 14 май.

При други обстоятелства на днешния ден тук щеше да има много хора. В предишни години на 18 май музеите можеше да се разглеждат безплатно до късно през нощта.

В Етнографския музей се спазват всички мерки за безпасност. Задължително посетителите са с маски, спазват дистанция от метър и половина. Повечето от музеите и галериите в Пловдив вече работят, но има и такива, които все още се подготвят за срещата с посетителите.

Природонаучният музей в Пловдив е отворил врати още в края на миналата седмица.

Яна Георгиева - уредник, Природонаучен музей - Пловдив: Работим на 30% от общия брой посетители, който по принцип приемаме, съответно всички предпазни средства се спазват, тоест носенето на маска, дезинфекцирането на ръцете на самия вход, спазването на дистанция от 1.5 метра и всички ние следим за това в музея.

Отварянето на музея, който е един от най-посещаваните в Пловдив, е очаквано и от жители на други градове.

Дима Захаринова: От София сме, днес е Международен ден на музеите и специално сме дошли да го видим този хубав музей. Подробно ни разказаха на входа, направихме дезинфекция на ръцете, спазваме разстояние от метър и половина, с маски сме, спокойни се разхождаме.

Големият брой зали позволява на посетителите да не се засичат. Допускат се по двама души, които се придружават от уредник.

Яна Георгиева - уредник, Природонаучен музей - Пловдив: Те като тръгнат да влизат повече хора вкупом нали, съответно ние ги спираме, изчакваме, съблюдаваме кой в коя зала се намира като цяло и спомагаме да не се струпват хора.

За разлика от Природонаучния, четирите експозиции на Историческия музей, все още не работят, тъй като се очаква указание от министъра на културата как да се изпълняват притивоепидемичните мерки. Музейните работници са снабдени с маски и дезинфектанти, но няма да се допускат групи от хора, отпадат и беседите с посетители.

Стефан Шивачев - директор на Исторически музей - Пловдив: Ние сме задължени да осигурим тези пластмасови прегради, с които да се общува при продажбата на билети, въобще- екскурзоводите, хората, които посрещат посетителите. Поръчахме ги, платихме си ги, но най- ранният срок е утре вечерта, в който те ще бъдат изработени.

Очаква се Историческият музей да отвори до края на седмицата. От утре дейността си възстановява и Археологическия музей.

Автор: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция „под ключ“ за Рамазан байрама
Турция „под ключ“ за Рамазан байрама
Франция и Германия с общ план за европейско възстановяване за 500 милиарда евро
Франция и Германия с общ план за европейско възстановяване за 500 милиарда евро