НОВИНИ

Католическият свят отбелязва 100 години от рождението на папа Йоан-Павел II

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:32, 18.05.2020
Чете се за: 01:42 мин.
По света

Католическият свят отбелязва 100 години от рождението на папа Йоан-Павел II.

В ранните часове на деня папа Франциск отслужи литургия на гроба на своя предшественик във Ватикана.

В Полша президентът Анджей Дуда поднесе цветя на паметника му в родния му град Вадовице.

Йоан-Павел II беше първият папа, посетил нашата страна на 23 и 24 май 2002 година и проправил пътя за последвалото посещение на папа Франциск преди година.

Много са нещата, които свързват Йоан-Павел II с България. И това съвсем не е само така наречeната българска следа в атентата срещу него.

За близо три десетилетия начело на католическата църква, Йоан-Павел II се превръща в един от най-обичаните папи и световни лидери. Понтификатът му е белязан от драматични промени - падането на Желязната завеса, начало на обединението на Източна и Западна Европа.

Доц. д-р Кирил Карталов, преподавател в Миланския католически университет, член-кореспондент на Папския комитет за исторически науки във Ватикана: Неговата личност между XX и XXI век е историческа, защото успява да стане главен герой в епохални за времето си събития.

През октомври 1978 година кардиналът на Краков Карол Войтила става първият папа - неиталианец от 455 години.

22.10.78 г.: Папа Йоан-Павел II: Не се страхувайте! Отворете, отворете широко вратите за Христос! Отворете държавните граници, икономическите системи, както и политическите, необятните полета на културата и развитието. Не се страхувайте!

Произходът му и неговата личност предопределят отварянето на католическата църква на изток.

Доц. д-р Кирил Карталов, преподавател в Миланския католически университет, член-кореспондент на Папския комитет за исторически науки във Ватикана: Неслучайно той обявява за съпокровители на Европа Светите братя Кирил и Методий и по този начин и с този жест, както и с посещението си в България през 2002 година, той разширява границите, не само геополитически, на западния свят, но и чисто духовните граници, казвайки също така, че България е духовен кръстопът.

Пътува безспир, посещава над 120 страни, видян е от близо половин милиард души. Непосредствен в общуването, близък до хората, отворен към медиите. Първият папа, посетил синагога, протестантска църква и джамия. В София лично увери, че никога не е преставал да обича българския народ и никога не е вярвал в българската следа в атентата срещу него, извършен през 1981 година.

Йоан-Павел II - 23 май 2002: Нека Всемогъщият Бог дари със своя благослов тази ваша благородна страна.

Доц. д-р Кирил Карталов, преподавател в Миланския католически университет, член-кореспондент на Папския комитет за исторически науки във Ватикана: Той иска не само да даде едно рамо на идеята, че България не участва по никакъв начин във въпросния атентат, който десетилетия се говореше като основна линия в отношенията между България и Светия престол, а по-скоро да утвърди християнските корени на България, за приноса на България в изграждането на европейския дух и цивилизация.

Само 9 години след смъртта си беше канонизиран за светец от папа Франциск, след чудо, признато от Католическата църква, която го почита на 22 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцки собственици на фирми у нас искат да отпадне 14-дневната карантина
Гръцки собственици на фирми у нас искат да отпадне 14-дневната карантина
В СУ ще приемат студентите по право без изпит
В СУ ще приемат студентите по право без изпит