НОВИНИ

Лекарка, работила в Германия, е първият доброволец в болница в Пазарджик

bnt avatar logo
от БНТ
20:21, 18.05.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Регионални

Лекарка, работила в Германия, е първият доброволец, който влезе на работа в Многопрофилната болница в Пазарджик.

Лечебното заведение има остра нужда от медицински специалисти, след като половината от персонала в интензивното отделение се зарази с коронавирус.

Доброволци попълват лекарския екип на МБАЛ-Пазарджик. Започва пълна дезинфекция на интензивното отделение с екип от ВМА София.

След завършено медицинско образование, специализация по вътрешни болести и 7 години работа в Германия, д-р Кристина Дечева е първата, която откликва на призива за помощ от ръководството на областната болница.

Д-р Кристина Дечева: Когато се случи това с избухването на COVID-19 в Пазаржик, въпросът „кога" и „къде" много бързо се реши. Т.е къде - МБАЛ Пазарджик, кога - веднага.

Заради недостига на специалисти лекарите в болницата дават 30-часови дежурства. И заедно с тях д-р Дечева прави всичко, което е по силите й, за да не спре обслужването на спешните пациенти, нуждаещи се от интубация. Рисковете приема с професионално спокойствие и дисциплина.

Д-р Кристина Дечева: Само ме притеснява малко реакцията на някои хора, която е много полярна - или всички са много изплашени казват: "Олеле сега всички ще измрем или другия полюс: „Всичко е лъжа - искат да ни измамят." Истината обикновено е някъде по средата.

В момента в монопрофилната болница в Пазарджик се лекуват 10 пациенти с коронавирус. Те са настанени на втория етаж на инфекциозното отделение, където има и крило за лекарския персонал.

От два дни е свалена и карантината на Интензивното отделение. Няма нови случаи и на медици, заразени с коронавирус.

Д-р Красимир Темнилов - директор на МБАЛ-Пазарджик: Всички тестове на останалите лекари, които работеха в продължение на тези 48 часа, са отрицателни, така че отделението работи и във всеки един момент очаквам да настаняваме пациенти, дано са по-малко.

В болницата очакват екип от ВМА-София, който да даде указания как да бъде извършена пълна дезинфекция на интензивното отделение и какви мерки да се спазват при лечението на пациентите.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В СУ ще приемат студентите по право без изпит
В СУ ще приемат студентите по право без изпит
Държавната петролна компания ще изгради данъчни складове за горива и верига от бензиностанции
Държавната петролна компания ще изгради данъчни складове за горива и верига от бензиностанции