НОВИНИ

Държавната петролна компания ще изгради данъчни складове за горива и верига от бензиностанции

Николай Минков
от Николай Минков
20:13, 18.05.2020
Чете се за: 01:52 мин.
Политика

На извънредно заседание правителството реши да създаде Държавна петролна компания, която ще бъде на подчинение към министъра на икономиката. Тя ще изгради данъчни складове за горива и верига от бензиностанции.

До безпрецедентния ход правителството да вземе решение държавата да влезе на пазара за търговия и съхранение на горива се е стигнало след анализ в началото на годината, който е показал, че когато петролът сорт Брент удари историческо дъно - понижение на цената от 57%, то в България цените на петролните продукти са паднали едва с 27 и 22 на сто. Анализ на Агенция "Митници" пък е показал, че в големите вериги бензиностанции дизелът се е продавал с 30 стотинки по-скъпо, спрямо средната цена за страната. А в данъчните складове се е предлагал с 50 стотинки по-скъпо. Подобно е положението и с бензините. В големите вериги те са предлагани с 20 стотинки по-скъпо, спрямо средните за страната, а в данъчните складове с 50 стотинки.

Днешното решение на кабинета предвижда преобразуването на сегашните петролни бази на държавния резерв в данъчни складове, изграждането на нови и построяването на 100 държавни бензиностанции. Целта е да се подобри конкуренцията, като се предлагат горива без драстични надценки.

Владислав Горанов, министър на финансите: Нормално ли е да имате производител, лицензиран складодържател и собственик на огромна верига и всичко това да е едно.

Според Горанов и в момента има доказателства, че решението на държавата е правилно.

Владислав Горанов, министър на финансите: Има вериги от бензиностанции, които могат да си позволят да работят с 50, 60 ст. по-ниска цена и техният бизнес модел да излиза, ни провокира да предоставим подобна услуга на голям част от българските граждани чрез достъп до гориво най-общо казано, с изграждането на тези обекти.

Къде ще бъдат изградени бъдещите 100 държавни бензиностанции?

Владислав Горанов, министър на финансите: По-големите населени места, местата, където категорично има липса на предлагане на качествени горива от гарантиран произход заради малкия обем консумация, който не дава аргументи на големите вериги да изграждат там подобни обекти и разбира се първокласните пътища и магистрали.

Според министъра на икономиката, който ще бъде принципал на петролната компания, влизането на държавата в сектора ще подобри конкуренцията.

Емил Караниколов, министър на икономиката. Не считам, че някой ще има проблем от това, че държавата на всякакъв търговски принцип ще участва в този процес. Ако някой има страхове, те са от нелоялна конкуренция, а не от това, че държавата ще се яви като един балансьор между тях и самите потребители.


Енергийните експерти подкрепят предложението с мотива, че така ще се реши проблемът с достъпа на малките търговци на горива до данъчните складове.

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Непрекъснато имаше обвинения, че тази дейност на съхранение на горивата е монополизирана, не се дава възможност за внос на горива, поради което сега държавата активира свои две много мощни свои бази. Дава им статут на данъчни складове.

Икономисти обаче са песимисти, че този ход ще реши проблема с цените след като с тази дейност е натоварена Комиисята за защита на конкуренцията

Калоян Стайков, икономист: Новото предложение изглежда лишено от всякакъв смисъл, просто защото проблемът в този сектор винаги е бил в търговията на едро. Наистина има проблем с работата на КЗК. Но този проблем се решава с подобряване на тази работа. Т.е. маха се правителственият чадър. Това, което знаем със сигурност е, че държавните компании генерално се управляват зле.

Новите данъчни складове за горива трябва да заработят до 3 месеца, а първите държавни бензиностанции още следващата пролет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарка, работила в Германия, е първият доброволец в болница в Пазарджик
Лекарка, работила в Германия, е първият доброволец в болница в Пазарджик
В ямболския квартал "Райна Княгиня" протестираха заради въведените мерки
В ямболския квартал "Райна Княгиня" протестираха заради въведените мерки