НОВИНИ

Напрежение в "Пирогов": Национален консултант получи ниска оценка на конкурс за началник клиника

показа проверката пирогов случая детето мустафа емин
bnt avatar logo
от БНТ
13:41, 28.11.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Недоволство в УСБАЛСМ "Пирогов" във връзка с конкурса за началник на Клиниката по детска хирургия.

Действащият ръководител на клиниката проф. Христо Шивачев не е класиран до втория етап на конкурса за същия пост, става ясно от публикация на страницата "Детска хирургия "Пирогов" във Фейсбук.

Проф. Шивачев е получил оценка на писмената си програма 4,14 - малко по-ниска от прага за допускане до втория етап на конкурса - 4,50.

"Ще разрешим ли Пирогов да загуби национален консултант по детска хирургия?", се пита в публикацията.

Публикацията набра голяма популярност в социалните мрежи, където проф. Шивачев среща подкрепа от благодарни пациенти.

Освен национален консултант по детска хирургия, проф. Шивачев е началник на клиниката по детска хирургия от 2017. Преди това е бил началник на Отделението по детска гръдна хирургия, става ясно от биографията му на сайта на лечебното заведение.

В периода 2017 г. – 2020 г. проф. Христо Шивачев е Председател на Борда на директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, а от есента на 2021 г. изпълнява длъжността заместник директор по медицинската дейност на болницата.

През 2021 г. е избран за заместник-председател на Управителния съвет на Български лекарски съюз. Член е Българско хирургическо дружество (БХД), Българско дружество по дерматологична хирургия (БДДХ), Българска асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия (БАГССХ), International Society of Pediatric Oncology (SIOP), European Society of Thoracic Surgeons (ESTS).

От "Пирогов" излязоха с позиция, в която уточняват, че длъжността „началник клиника“ е административна, а резултатите от проведения конкурс не влияят на статута на кандидатите, в качеството им на медицински специалисти и национални консултанти по съответните специалности.

"Комисията цени високо научния им принос в медицината", посочват от болницата.

За позициите, за които не са се явили кандидати или няма избрани такива за заемане на длъжността „началник на клиника“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД ще обяви повторно конкурс.

До провеждане на следващия конкурс, настоящите временно изпълняващи длъжността началници, ще продължат да ръководят и администрират поверените им структури в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД, посочват от лечебното заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: Ниският дефицит води до политика на стабилната бедност
Асен Василев: Ниският дефицит води до политика на стабилната бедност
Над 3200 души ще бъдат изведени от домовете за хора с увреждания
Над 3200 души ще бъдат изведени от домовете за хора с увреждания