НОВИНИ

Напрежение в Пловдив заради променената мярка на шофьора от инцидента на Околовръстното (Обзор)

bnt avatar logo
от БНТ
20:31, 14.05.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Протест и напрежение между полиция и граждани пред сградата на съда в Пловдив. Повод за недоволството стана решение на Апелативния съд да освободи срещу парична гаранция от 20 000 лева шофьора, обвинен в причиняването на тежката катастрофа на околовръстното на Великден. Тогава при челния удар на ремонтиран пътен участък загинаха трима души.

Роднини и близки на загиналите в катастрофата искат обвиняемият за инцидента Иво Даскалов да бъде задържан. Напрежението ескалира, когато майката на една от жертвите - Радослав Усков, се опита да влезе в Съдебната палата.

"Безумие е решението на съда. Такова чудовищно отношение към съдбата на загиналите. Ние сме вече всеки ден в траур. Мъка", сподели бащата на Радослав Марин Усков.

Приятели и колеги на загиналия бивш полицай Николай Иванов, който е карал другата кола, също се включиха в протеста. Димитър пази ужасяваща снимка на автомобила му.

"Някой каза ли с колко километра са се движили колите, дали е имало алкохол, дали е имало наркотици, каза ли някой нещо", попита той.

20 000 лв. парична гаранция за шофьора, причинил катастрофата на Великден

"Аз съм свидетел, че той е пил алкохол. Каквото и да казват, каквото и да правят, аз съм свидетел лично, че Иво е употребявал алкохол", заяви съпругата на Радослав Диляна.

Юристи коментираха, че освобождаването на Иво Даскалов под парична гаранция може да крие непредвидими последствия.

"Създава се опасен прецедент, това е недопустимо преди да излязат пробите, да се подходи по този начин", каза Атанас Бояджиев.

"Аз съм противник съдът да работи под натиск и да се диктува правосъдието от улицата. Но реакцията на хората е напълно обяснима. Това е една огромна трагедия", коментира адвокатът на дъщерята на загиналия Валентин Ройнов.

В момента обвиненият Иво Даскалов е в болница, без опасност за живота.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория предизвика фурор и с втората си репетиция в Ротердам
Виктория предизвика фурор и с втората си репетиция в Ротердам
Григор Димитров посети Боянската църква
Григор Димитров посети Боянската църква