НОВИНИ

ГЕРБ за рокадите в НАП и Агенция "Митници": Уволненията са политически (Обзор)

Александър Марков
от Александър Марков
20:00, 14.05.2021
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ГЕРБ определи уволненията на директорите на Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" като "политическа чистка". От партията са притеснени, че промените ще доведат до намаляване в събираемостта на приходите и ще принудят страната да изтегли нов държавен дълг. Според ГЕРБ президентът Радев носи пряка отговорност и за смените в МВР и останалите министерства.

Политически мотивирани - така от ГЕРБ определиха смените в НАП и Агенция "Митници".

"През последните 24 часа без необходимия анализ и експертиза бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции, такива, каквито са НАП и Митници, а вие знаете, че тези две агенции - това е кръвоносната система на финансовия сектор", каза Кирил Ананиев.

Според ГЕРБ уволнените Галя Димитрова и Георги Костов са професионалисти и смяната им вече е довела до огромно напрежение в двете агенции.

"Моля, всичко казано да не се вкарва в обичайния политически ракурс - "бият нашите". По една проста причина - аз не знам нито едно от лицата, които са освободени преди няколко дни или днес, да е наш член, симпатизант, сподвижник или какъвто и да било друг. Това са хора, които са работили в съответните администрации, преди партията изобщо да бъде основана", заяви Томислав Дончев.

Попитаха - какви са качествата на новоназначения шеф на приходната агенция Румен Спецов.

"Финансовият министър много ясно трябва да отговори на въпроса - кой му подаде кандидатурата на новия шеф на НАП? Бил ли е новият шеф на НАП в Дубай през последните години, не е ли бил - живял ли е там", попита Тома Биков.

Новият шеф на НАП е шампион по културизъм

Кирил Ананиев разкритикува служебния финансов министър за решението, и си припомни.

"Като член на първия служебен кабинет на президента Радев, на мен той ми постави от началото до края две основни задачи: първата задача, която ми беше поставена, е незабавно да уволня изпълнителния директор на НАП и "Митници". Моят отговор беше категоричен - първо ще ме уволните мен и след това, ако решите, може да уволните тях", каза Ананиев.

Във Фейсбук вече бившият шеф на агенция "Митници" Георги Костов отговори на отправените към работата му критики, включително по въпроса за вноса на "подфактурирани" стоки от Китай. Костов посочва, че са въведени редица промени и механизми в агенцията, одобрени от ЕК, така че да бъдат събирани митата в пълен размер. От ГЕРБ реагираха и на рокадите в МВР от последните два дни.

Георги Костов с отчет за свършеното в Агенция "Митници" през последните 4 години

"Кой вкара в МВР учредителка на партията на Васил Божков? Каква е причината да се смени шефът на инспектората, който разследва злоупотреби в МВР заедно с основния свидетел по дело, което се води от ОЛАФ, той е свидетел срещу дясната ръка на Румен Радев, Пламен Узунов, който все още му е съветник, доколкото знам. Това, което се случва и в МВР, ни се струва не изсветляване, а затъмняване на някои неща", смята Биков.

Потърсени за коментар, от пресцентъра на Министерския съвет отговориха, че съвсем скоро служебният министър Бойко Рашков ще внесе яснота по въпроса за кадровите промени в МВР. От ГЕРБ попитаха кой носи отговорност за смените във втория ешелон.

Служебният кабинет с кадрови промени в ключови агенции

"Ако беше редовно правителство на БСП, "Демократична България" и "Българско лято", ние нямаше да дадем тази пресконференция, защото щяхме да знаем кои партии носят политическата отговорност", допълни Биков.

От ГЕРБ се заканиха да следят внимателно бъдещите ходове на служебния кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрични опашки от автомобили от гръцка страна на "Кулата-Промахон"
Километрични опашки от автомобили от гръцка страна на "Кулата-Промахон"
Русия обяви неприятелските страни, България не е сред тях
Русия обяви неприятелските страни, България не е сред тях