НОВИНИ

Външно оценяване след 10-и клас ще има. Решават как студентите да учат присъствено (Обзор)

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:59, 14.05.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Националното външно оценяване след 10-и клас ще има, каза днес служебният просветен министър проф. Николай Денков. Ще се върнат ли учениците присъствено на училище и как ще завърши учебната година?

Въпреки недоволството на родители и ученици Национално външно оценяване след 10-и клас ще има. Аргументът на проф. Николай Денков - "Така е по закон, а той не може да се прескочи". По-неясно е дали всички ученици ще се върнат присъствено в училище - обсъждането продължава. Чака се и заповед как точно ще приключи учебната година. Ректорите също поискаха присъствено обучение в университетите.

Според проф. Николай Денков никой министър не може да си позволи да отмени закона. А там е записано, че изпит след 10-и клас трябва да има.

"Веднага обяснявам, че миналата година с решение на НС е имало еднократно отмяна на външното оценяване, но тази година нито е поставено такова искане, нито има такова решение на парламента, така че категорично външно оценяване след 10-и клас ще има и никой не може да си позволи да го прескочи", заяви проф. Денков.

В момента няма и действащ парламент, който би отменил изпита. И още - министърът призна, че има объркване сред родители, ученици и учители ще бъде ли удължена, или не учебната година. Според заповед на министър Красимир Вълчев децата от 1-ви до 6-и клас трябва да учат с две или три седмици повече, като някои ще учат, други ще имат занимания по интереси.

"Ще бъде подготвен документ, с който ще бъдат дадени разяснения как ще приключи учебната година за всички, дайте ни един-два дни и това указание ще бъде достъпно за всички", категоричен беше служебният просветен министър.

Учебен материал за изпитите в 7-и и 12-и клас няма да отпада. За да се явят на изпит, на карантинираните ученици не е нужен PCR тест. Колкото до това дали всички ученици ще се върнат присъствено на училище, проф. Денков обясни, че са започнали разговори със социалните партньори. Когато има решение, то ще се обсъди със здравния министър.

И от Съвета на ректорите поискаха присъствено обучение на студентите.

Ректорите искат присъствено обучение на студентите

"Ние искаме да имаме възможност, там където е необходимо, да възстановим всички лекции и упражнения. Това трябва да бъде решение на висшите училища, защото студентите, които не са от същия град, казват, че не могат за последния месец на семестъра да си осигурят квартири и да се върнат в аудиториите. Затова нека да има такава възможност, но да не е задължително, а да зависи от висшите училища", каза председателят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков.

Решение до няколко дни обеща министър Денков. В момента в университетите присъствено е възможно само практическото обучение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Отровното трио" и Единна народна партия са против Стамен Янев да е шеф на Агенцията за инвестиции
"Отровното трио" и Единна народна партия са против Стамен Янев да е шеф на Агенцията за инвестиции
Главният секретар на МВР е освободен от длъжност
Главният секретар на МВР е освободен от длъжност