НОВИНИ

Народното събрание обсъжда на първо четене промени в Закона за хазарта

живо народното събрание обсъжда първо четене промени закона хазарта
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 03.04.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът ще обсъди на първо четене промени в Закона за хазарта, свързани с разпространението на пряка и непряка реклама на хазартни игри и зависимостта от тях. Това е първа точка от проектопрограмата за работа на Народното събрание.

В мотивите се посочва, че този законопроект цели да намали обществените вреди, свързани с хазарта, като ограничи рекламите и подобри контрола над тях, и като подобри възпиращата функция на регистъра за уязвими лица.

Промените, предложени в този законопроект, целят намаляването на зависимостта от хазартни игри в обществото чрез ограничаване на хазартните реклами, по-голяма вноска за социално отговорно поведение, която да се разходва за развиването на спорта и здравето, по-справедливо данъчно облагане, предвид че другите развлекателни услуги се облагат с 20% данък върху добавената стойност, улесняването на работата на служителите на Националната агенция по приходите при установяването на направените залози в игралните зали и казина, пише още в мотивите.

Очаква се депутатите да разгледат на второ четене законопроект за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите, внесен от Министерския съвет. Проектопрограмата включва и проект на решение за създаване на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България", внесено от "Продължаваме промяната – Демократична България".

Предвижда се депутатите да обсъдят на първо четене изменения в Закона за железопътния транспорт и в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, както и законопроект за ратифициране на Споразумението между правителството на България и Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).

Гледайте на живо заседанието на Народното събрание тук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм завърши наравно с Уест Хем и остана на две точки зад челната четворка на Висшата лига
Тотнъм завърши наравно с Уест Хем и остана на две точки зад челната четворка на Висшата лига
Андрей Янкулов: Важно е да се установи дали Нотариуса е давал информация на МВР или обратното
Андрей Янкулов: Важно е да се установи дали Нотариуса е давал информация на МВР или обратното