НОВИНИ

ПП-ДБ искат създаване на временна комисия за проекта "Турски поток"

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:45, 03.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

ПП-ДБ настояват да се създаде комисия за изчезналия стратегически документ "Пътна карта за разширение на газопреносната система на България", както и за реализацията на проекта "Турски поток". ГЕРБ-СДС и ДПС са съгласни, но настояват да се включи и "Лукойл" в тази комисия.

В мотивите за създаването на комисията за наричания от ПП-ДБ "Турски поток", а от ГЕРБ-СДС "Балкански поток", вносителите от втората по големина коалиция посочват, че проектът за изграждане на нов тръбопровод струва 3 милиарда лева и с него Русия заобикаля Украйна при транзита на руски газ за Европа и това е позволило на Русия да започне война срещу Украйна.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори: страната може или да спре, или да продаде "Балкански поток". Борисов предложи към тази комисия да се прибави "Лукойл", за да стане ясно, че от проекта "Балкански поток" има над милиард и 300 милиона чиста печалба, а от "Лукойл" се изнасят милиарди. ДПС ще подкрепят комисията и включването на "Лукойл" в нея.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Тя е 100% българска, изцяло на територията на България, 100% акциите са на българи. Към днешна дата има милиард и 309 милиона печалба чиста. А и геостратегически - виждате как ние наказваме Австрия и Унгария, когато си пожелаем. И ако колегите искат и считат, че в него има нещо лошо и трябва да предадем интересите на България в полза на Гърция още днес може да внесат решение не да си чешем езика, а да спрем "Балкански поток". От Солун през Петрич влизат между 8 и 10 милиона руски газ в България. Колкото и да не им се иска на колегите, само руска молекула има в нашите тръби за съжаление."

Венко Сабрутев - депутат от ПГ на ПП-ДБ: "Страхът вилнее в ПГ на ГЕРБ. Господин Борисов подведе за пореден път българското общество и каза, че това е българска тръба за "Турски поток", че е българска тръба и българите могат да разчитат на нея. Всъщност тъкмо неговото правителство отдаде 90% от капацитета на тръбата на руснаците. Ние ще подкрепим създаването на отделна комисия за "Лукойл", но тези две теми не трябва да се смесват, за да не допускаме сливане на която и да е от двете теми."

Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС: "Комисията ще я подкрепим, дори сме разговаряли с колегите - включваме и "Лукойл", а имам уверението от вчера от господин Петков, че те ще подкрепят и за "Лукойл" - ще бъде една комисия за разследване - нека да видим всичко да се разследва, всичко да стане ясно. Ние дължим на хората истината по всеки един проект - от кой е спечелено, от кой е загубено и къде са отишли парите на хората."

ПП-ДБ предлагат председателя на комисията за "Балкански поток" да е от тяхната коалиция, а за "Лукойл" от ГЕРБ-СДС.

Вижте прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корабът "Св. св. Кирил и Методий" се завърна след полярната си експедиция
Корабът "Св. св. Кирил и Методий" се завърна след полярната си експедиция
Китай изстреля спътник за дистанционно заснемане на Земята
Китай изстреля спътник за дистанционно заснемане на Земята