НОВИНИ

НАСА е на финалната права пред безпилотна мисия до Луната

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:23, 07.11.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Това ще се случи през февруари догодина и е ключов тест за програмата, чиято цел е кацане на астронавти на Луната през 2024 г.

В космическия център "Кенеди" във Флорида показаха гигантска 98-метрова ракета, която ще изведе в орбита космическия апарат "Орион". След като бъдат направени необходимите тестове, безпилотната мисия "Артемис 1" - или в превод Артемида, ще се отправи към Луната.

Първият възможен прозорец е на 12 февруари, а следващите възможности са през март и април следващата година. Очаква се мисията да продължи от 4 до 6 седмици. Тази първа мисия е много важна, защото голямата цел е през 2024-та година хора отново да стъпят на Луната, за първи път от 1972 г.

"Аполо" беше преди 50 години, когато на Луната стъпи първият мъж. "Артемис" е посестрима на "Аполо" и е много подходящо да се нарича точно така, защото ще се опитаме на Луната да стъпи първата жена, както и първият цветнокож човек. Страхотно е да съм част от програмата. Виждаме все повече жени и сред инженерите", каза Аманда Стивънсън от НАСА.

Американската космическа агенция се надява да установи трайно човешко присъствие на Луната и да използва опита, за да извърши пилотиран полет до Марс след 2030 г. Целта на "Артемис 1" е да провери способността на "Орион" да работи при по-ниска температура и да върне невредим екипажа на Земята. Ако тестовете бъдат успешни, не е далеч времето, когато ще видим селфи на астронавтите с капсулата на Луната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойчо Кацаров пред БНТ: Мерките работят, 250 000 първи дози ваксини са поставени през последните 2 седмици
Стойчо Кацаров пред БНТ: Мерките работят, 250 000 първи дози ваксини са поставени през последните 2 седмици
Нюкасъл стигна само до точка срещу десетима от Брайтън
Нюкасъл стигна само до точка срещу десетима от Брайтън