НОВИНИ

Една от причините за катастрофите с тирове в Бургаско - претовареност

bnt avatar logo
от БНТ
21:28, 06.11.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Полицията в Бургаско следи дали преминаващите тирове са претоварени. Анализ на катастрофите в областта с участието на тирове е показал, че именно това е една от честите причини за инциденти.

За последните 5 години в региона има 86 катастрофи с тежки камиони, 17 души са загинали, ранени са 117.

Заради черната статистика в Бургаско започна специализирана полицейска операция. Следи се дали преминаващите тирове са претоварени. Проверяват се и фирмите, чиято собственост са превозните средства.

След последната тежка катастрофа с ТИР в Айтос през септември, която отне три човешки живота, в Бургаско започна строг контрол за претоварени тирове. Според полицията това е главната причина за катастрофите с тежкотоварни автомобили.

"Чрез причини - прегряване на спирачната система, влошаване на пътното поведение на превозното средство и загуба на контрол от страна на водача на автомобила", заяви старши комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас.

По време на полицейската операция са засечени несъответствия в килограмите на тирове от изходната им точка до крайната цел на пътуването. Обект на проверки в хода на досъдебното производство са транспортни фирми в региона.

"Извършени са 13 претърсвания, претърсванията са обхванали три населени места – Бургас, Карнобат и Несебър", допълни Георги Чинев, ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас.

"В рамките на една седмица, при проверка от страна на служителите на "Пътна полиция" на тежкотоварни автомобили, бяха съставени над 20 фиша за това, че въпросните автомобили с товар се движат без придружаващи за товара документи. Извършени бяха претърсвания и изземвания на документи от 5 фирми превозвачи, като тези документи, които нас ни интересуват, са пътни листи, товарителници, кантарни бележки", каза още старши комисар Калоян Калоянов.

И днес полицията спираше тирове за проверка. Освен предпоставка за катастрофи, свръхтоварът руши и пътната инфраструктура. За последните 4 години ремонтът на компрометирани участъци в Бургаско е струвал 41 милиона лева.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възпоменателна церемония на българско военно гробище в Р Северна Македония
Възпоменателна церемония на българско военно гробище в Р Северна Македония
Стилиян Илиев остана пети на Световното по борба за младежи
Стилиян Илиев остана пети на Световното по борба за младежи