НОВИНИ

Колко струва един глас в Бургаско?

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 06.11.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Седмица преди вота - схеми и оферти за купуване на гласове. Колко струва един глас на тези избори? В Бургаско през последните дни тече мащабна полицейска операция срещу предизборната търговия.

Цената за глас в Бургаско варира от 40 до 100 лева. Това са данните на полицията, след проведените няколко специализирани операции през последните две седмици, в по-малките населени места на общините Бургас, Несебър, Руен и Средец.

Според разследващите, в селата и по-малките квартали са по-уязвими да бъдат манипулирани кого да подкрепят на предстоящите избори.

Схемите са различни, голяма част от тях - опрощаване на дългове от лихвари и липсата на дърва за огрев. Срещу глас за определена политическа сила търговците на дърва предлагали по-бързо те да бъдат доставени.

"Освен това извършихме проверки на заложни къщи, на търговски обекти, предоставящи основно хранителни продукти на вересия. За които имахме данни, също така, че е възможно да бъдат манипулирани, да бъде манипулиран вотът на получателите на тези хранителни продукти. В рамките на последната седмица, само на територията на квартал "Победа", съвместните ни проверки с НАП доведоха до запечатване от органите на НАП на шест такива обекта", заяви старши комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас.

До момента са образувани общо 16 досъдебни производства. От прокуратурата съобщиха, че разследванията продължават, събират се доказателства и все още няма повдигнато обвинение. Операциите в Бургаско ще продължат до деня на вота на 14 ноември.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко машини за гласуване има в склада, в който се съхраняват?
Колко машини за гласуване има в склада, в който се съхраняват?
29-годишна родилка с COVID-19 е починала в Пазарджик, бебето е в болница
29-годишна родилка с COVID-19 е починала в Пазарджик, бебето е в болница