НОВИНИ

От специалните ни пратеници: Ситуацията в Сърбия на моменти е катастрофална

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:59, 06.11.2021
6006
Чете се за: 04:40 мин.
Балкани
Слушай новината

В Сърбия от понеделник сертификатите за заведенията след 20.00 часа стават задължителни. Повечето сърби обаче смятат, че мерките не са достатъчни. Над 56% от сърбите са ваксинирани, но броят на новозаразените е висок и болниците са пълни.

Преценили са, че панаирните палати на Белград ще са достатъчно просторни, за да поемат желаещите да се имунизират. В началото на делничния ден вали дъжд, а има достатъчно хора да запълнят всички кабинки.

Но лекарите не са впечатлени. Свикнали са на големи опашки. Над 56 на сто от сърбите имат ваксина, за някои от тях вече е време за трета доза. Въпреки това, последната ковид вълна за тях е много тежка.

"В момента ситуацията е критична и на моменти катастрофална. Което означава, че понякога няма места, където да се настанят пациенти. Вече месец и половина имаме над 6000 новозаразени на седмична основа", заяви д-р Предраг Кон, главен епидемиолог, Кризисен щаб на Република Сърбия.

Петата вълна отново запълва капацитета на новата болница, построена само за ковид болни преди 11 месеца.

"Тази болница беше изградена само за 4 месеца, тя е най-голямата в Европа, има 930 легла в интензивни и полуинтензивни отделения", допълни д-р Татяна Аджич, директор на ковид болница в Батайница.

Лечебното заведение се намира в покрайнините на Белград, в страната са построени още две ковид болници. Но сега и трите са на ръба, вече се мисли кои от другите болници също да превключат на ковид режим. А инсталацията за кислород в двора на тази в Батайница работи на пълни обороти.

"Най-тежко пострадалите ни са точно от този делта вариант на коронавируса. И всички те имат нужда от кислород. Ние дневно хабим между 15 и 20 тона кислород", добави д-р Татяна Аджич.

Сърбия е една от първите в Европа, която започна да ваксинира през февруари, получиха с предимство количества от "Пфайзер". Малко по-късно ваксинацията се подсили с руската "Спутник", китайската на "Синофарм", имат и от "Астра Зенека". Но въпреки доброто ваксинационно покритие, вирусът връща силата си.

"Тъй като защитата на първите ваксинирани започна да отслабва и сега трябва да се реваксинират, инфекцията започна и да повтаря при 10% от преболедувалите, мерките и носенето на маски не се спазват", коментира д-р Предраг Кон.

Така че сега е времето на младите, казват лекарите. В заведенията започнаха да изискват зелен сертификат след 22.00 часа, интересът им към ваксините леко се покачи. Но недостатъчно, уточняват в здравния център в Ниш. От ваксинираните днес тук, едва 20% са с първа игла.

"От 1 ноември имаме лек спад на прегледите - 2800 прегледа, 300 позитивни. Но за сега не сме върнали никого, и трите амбулаторни ковид центъра в Ниш са натоварени, но засега са достатъчни. Пикът сега се дължи най-вече на това, че 70% от младите все още не са ваксинирани", поясни д-р Даниела Цветкович, началник на медицинска служба "обща медицина", в Ниш.

"Имаме много инициативи, които да стимулират ваксинирането, но антиваксърското лоби е наистина силно. Аз лично съм изненадана, че сред тях има известни лекари, които вероятно получават много пари. Защото се оказа, че голяма част от уж върлите антиваксъри, имат пълен курс от две дози ваксина", каза още Драгана Сотировски, кмет на Ниш.

Експертите в Сърбия настояват зелените сертификати да станат задължителни навсякъде и по всяко време. Но засега политиците решиха, че е достатъчно заведенията да изискват сертификати от клиентите си от 20.00, а не от 22.00 часа. Малка крачка към постигането на желаните 75% колективен имунитет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медведев - Джокович е финалът в Париж
Медведев - Джокович е финалът в Париж
Ювентус надви Фиорентина с гол в добавеното време
Ювентус надви Фиорентина с гол в добавеното време