НОВИНИ

Проверка на АМ "Хемус": Полицията установява причините за пропадане на участък

bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 06.11.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Полицията в Търговище започна проверка на отсечка от новостроящата се автомагистрала "Хемус" между Буховци и Белокопитово, след като вчера вътрешният министър съобщи, че в участъка има пропадане. В проверката участват и експерти на регионалното министерство.

Засегнатият участък е непосредствено след мостовото съоръжение.

"За нас е важно да разберем каква е причината, в новостроящата се магистрала се е стигнало до това положение. Смятаме, че преди това е имало насип, имало е асфалтово покритие, имало е маркировка, имало е мантинели. За нас е странно защо изглежда така в момента", заяви старши комисар Мариан Михайов, директор на Областната дирекция на МВР в Търговище.

Проверката е започнала след получен сигнал.

"Това е пътят София - Варна, всеки един, който минава тук, вижда какво се случва тук. Ние официално от вчера сме ангажирани с казуса", допълни старши комисар Мариан Михайлов.

Насипът е изграден преди година и половина. Оттогава се следи неговото състояние, защото били забелязани нетипични слягания. Според строителя, причината е в подпочвени води, а засегнатият участък е около 60 метра.

"Няма свличане, няма срутище. Преценихме, че е по-добре да се направят допълнителни отводнителни мероприятия, за да не може това впоследствие да компрометира пуснатата в експлоатация магистрала. Изгребали сме насипа, 60 метра по най-дългата му част. Едното дренажно ребро е направено, другото дренажно ребро ще продължи да се прави. Мостът е цял", добави инж. Асен Тодоров, ръководител на проекта.

От строителната фирма заявиха, че са започнали да отстраняват проблема за своя сметка. Строителството на този участък започна през август 2018 година.

Относно АМ "Хемус" Стефан Янев напомни, че съмненията около строежа на магистралата не са от скоро, а темата се развива от няколко месеца. Той очаква обществото да разбере как са харчени обществените пари, а от прокуратурата да действат съобразно закона, защото това е нейно задължение.

Автор: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист с ценна победа в Стара Загора
Рилски спортист с ценна победа в Стара Загора
Колко машини за гласуване има в склада, в който се съхраняват?
Колко машини за гласуване има в склада, в който се съхраняват?