НОВИНИ

Колко машини за гласуване има в склада, в който се съхраняват?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:17, 06.11.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Една от политическите сили излезе днес с твърдение, че в склада, в който официално се съхраняват машините за гласуване на изборите, има 228 машини повече.

Те били минали през митниците и са в същия склад, в който са и другите 1600 машини, но, според бившите управляващи, тези 228 са извън държавната обществена поръчка, с която са купени машините за вота.

От партията твърдят, че от ЦИК са уведомили ДАНС за случая. Очаква се утре в комисията да обсъдят казуса.

На публично заседание на комисията от 4-и ноември, достъпно и в интернет, се докладва за писмо от "Сиела Норма", която информира ЦИК за точно толкова - 228 машини.

В писмото пише, че те не са част от доставката за изборите и се намират в камион на територията на склада на "Карго партнер".

Устройствата били собственост на "Смартматик" и щели да се използват за демонстрации в Албания, пред представители на Грузия и за други дейности, които не са свързани с изборите в България.

От заседанието на комисията на 4 ноември става ясно, че ЦИК са изпратили писмо до "Сиела" и жандармерията, с което посочват, че тези 228 машини трябва да се складират в обособен сектор на склада и да не се допуска да бъдат разопаковани.

От ЦИК са поискали и опис на серийните им номера и да знаят колко устройства ще се използват за всяка от посочените от фирмата дейности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на АМ "Хемус": Полицията установява причините за пропадане на участък
Проверка на АМ "Хемус": Полицията установява причините за пропадане на участък
Колко струва един глас в Бургаско?
Колко струва един глас в Бургаско?