НОВИНИ

НАСА съобщи за успешен опит да отклони астероид

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:07, 12.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
Още
Слушай новината

НАСА съобщи за успешен опит да отклони астероид. Сондата ДАРТ беше насочена умишлено към астероид на милиони километри от Земята, за да бъде проверено дали е възможно да бъде променена орбитата му. В края на септември космическият апарат се е врязал в малък астероид, а американската космическа агенция потвърди, че вследствие на това движението на небесното тяло е било пренасочено.

Успешен опит на 11 милиона километра разстояние от Земята, определен от НАСА като преломен момент за човечеството. Американската космическа агенция отклони астероид от траекторията му. Това стана възможно, след като сондата ДАРТ се вряза в малък астероид, наречен Диморфос. Наблюдения с телескопи от Чили и Южна Африка са установили, че ударът е променил орбитата на астероида около неговия много по-голям спътник.

"Днес НАСА потвърждава, че ДАРТ успешно промени траекторията на астероид. Преди сблъсъка с ДАРТ на Диморфос бяха необходими 11 часа и 55 минути, за да обиколи по-големия астероид Дидимос. С помощта на телескопи от Земята астрономите измериха с колко се е променило това време. Екипът потвърди, че ударът с космическия апарат е променил с 32 минути орбитата на Диморфос около Дидимос и следователно успешно е преместил траекторията му", заяви Бил Нелсън, администратор на НАСА.

Нито един от двата астероида не е представлявал заплаха за Земята. Но мисията Дарт или Тест за пренасочване на двоен астероид, която е първа по рода си, ще позволи на НАСА да разработи варианти за реакция при реална опасност.

"Всички ние сме отговорни да защитаваме нашата родна планета, все пак единствената, която имаме. Тази мисия показва, че НАСА се опитва да бъде готова за всичко, което вселената ни подхвърли. Вярвам, че НАСА доказа, че е сериозен защитник на планетата", допълни Бил Нелсън.

ДАРТ пътува в продължение на 10 месеца преди да се сблъска с набелязаната цел. Диаметърът на ударения астероид е 160 метра, а на неговия спътник - 800 метра. Мисията е на стойност 325 милиона долара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата в Пловдив изнесе още данни за схемата за теглене на кредити с чужда самоличност
Прокуратурата в Пловдив изнесе още данни за схемата за теглене на кредити с чужда самоличност
И днес ще превалява само в Западна България
И днес ще превалява само в Западна България