НОВИНИ

Наводненията в Италия отмениха старта на Формула 1

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:25, 17.05.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Формула 1
Слушай новината

Състезанието от Формула 1 за Голямата награда на Емилия-Романя през този уикенд беше отменено заради тежките метеорологични условия в италианската провинция.

Обилните валежи през последните няколко дни на и в близост до пистата "Имола" предизвикаха сериозни наводнения, като по последни данни най-близкият град до трасето, който също носи името Имола е изцяло под вода.

Изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали побърза да вземе отношение по темата, като заяви, че отмяната на състезанието е правилното решение и допълни, че мислите му са с всички пострадали.

"Огромна трагедия е да гледам това, което се случва в Имола и Емилия-Романя, градът и мястото, където съм отраснал. Мислите ми са с жертвите на наводненията и всички засегнати. Искам да изразя моята благодарност и адмирации към спасителните служби в града, които работят неуморно, за да помогнат на тези в нужда. Те са истински герои и цяла Италия се гордее с тях", заяви Доменикали.

"На фона на това решението за отмяна на състезанието бе правилно за местните жители и цялото семейство на Формула 1. Трябваше да се уверим, че ще осигурим безопасност за нашите служители, но без това да натоварва допълнително местните власти, докато те се борят с тази ужасна ситуация", сподели още бившият шеф на Ферари.

Призиви за отлагане на надпреварата се появиха и по-рано днес, когато вицепремиерът на Италия Матео Салвини също призова властите в областта да се съсредоточат върху опазването живота и здравето на населението.

Във вчерашния ден пък час от служителите на отборите във Формула 1 бяха помолени да напуснат по-рано пистата "Имола" заради опасност от наводнения.

С отлагането на Гран при на Емилия-Романя сезонът във Формула 1 бе съкратен до 22 състезания, а следващият старт ще бъде на 28 май по улиците на Монте Карло.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демерджиев: Необходими са по-строги санкции за пияните и дрогирани шофьори
Демерджиев: Необходими са по-строги санкции за пияните и дрогирани шофьори
Трима българи с индивидуални награди в европейската младежка лига по баскетбол
Трима българи с индивидуални награди в европейската младежка лига по баскетбол