НОВИНИ

НДК съкращава 30% от персонала си заради COVID-кризата

ндк съкращава персонала заради covid кризата
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 05.07.2020
Чете се за: 01:13 мин.
Още

Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб "Перото“ и кино "Люмиер Лидл“ запазват своята дейност и ще продължават да се развиват като съществена част от културното портфолио на НДК, съобщиха от двореца.

"В същото време под натиска на настоящата тежка ситуация и непредвидимото за момента бъдеще на събитийния, културен и конгресен сектор ръководството на Двореца пристъпва към вътрешно преструктуриране и оптимизация на процесите с цел да се съхрани дейността дори и в по-ограничен мащаб.

Справката за приходите ни за периода 01.01.2020 г. до 15.06.2020 г. показва спад на приходите с 1 563 205,66 лв. в сравнение със същия период на 2019 г., като задълженията към доставчиците за различни битови разходи и услуги за същия период са значителни", се казва още в съобщението.

"Задълженията на наемателите на НДК за различни търговски и офисни площи вследствие на ограниченията по време на епидемиологичната обстановка, довела до невъзможност или отказ от заплащане на наеми, достигнаха 1 220 000 лв. Загубите от събития, които потенциално можеха да бъдат проведени и бяха в напреднал преговорен режим за периода март - април 2020 г. и октомври - декември 2020 г., са в размер на около 1 200 000 лв. През последните три години ръководство подобри значително приходната част, намали разходите за издръжка, както и цялостната натрупана загуба на дружеството. За наше съжаление всичко, което постигнахме за три години, COVID-19 ни отне за три месеца без ясна перспектива за нормализация", отчита ръководството.

"Паралелно с това сме изправени пред необходимостта да оптимизираме цялостно дейностите и екипите в НДК. В продължение на три месеца от началото на кризата успяхме да съхраним целия си добре подготвен и висококвалифициран екип, но в условията на непрекъсната несигурност това за жалост не е възможно повече. За да се съхрани НДК, а културните пространства да продължат да функционират по начина, който ги познават и обичат зрителите, се налага цялостна реорганизация на структурата на дружеството, което включва промяна в редица процеси, вкл. редуциране на щатния състав на около 30% от всички звена в НДК. Щатният състав наброява около 300 човека, което е много повече от другите подобни центрове в България", пише още в съобщението.

Цялото съобщение може да прочетете на интернет страницата на Националния културен център.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
21 са мигрантите, хванати край Любимец. Задържаха двама българи за 72 часа
21 са мигрантите, хванати край Любимец. Задържаха двама българи за 72 часа
Силно земетресение край бреговете на Аляска
Силно земетресение край бреговете на Аляска